Uredno snabdevanje ruskim gasom sa teritorije Bugarske

Uredno snabdevanje ruskim gasom sa teritorije Bugarske

22/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija za sada uredno dobija ruski gas Balkanskim tokom, koji ide preko Bugarske, dodavši da naša država održava komunikaciju i sa bugarskom i sa ruskom stranom.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug navela da još nema najava da bi Bugarska mogla da obustavi tranzit gasa za Srbiju i naglasila da je država obezbedila sve što je potrebno kako bismo imali operativnu energetsku bezbednost.

Prema njenim rečima, imamo dovoljno benzina, dizela i TNG-a za više od mesec dana, kao i mazuta za više od 88 dana, a nabavljamo i 20.000 tona sirove nafte.

Imamo u skladištu „Banatski dvor“ sada malo više gasa. Takođe, ruski deo skladišta ima nešto više gasa od nas. Redovna su snabdevanja gasom i od „Gasproma“. Borimo se svaki dan da obezbedimo više svega, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je podsetila na to da je Srbija počela izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad, koji nam daje mogućnost da već od sledeće godine imamo još neke dobavljače gasa i budemo gasno stabilni.

Mihajlović je napomenula da kriza izazvana ratom u Ukrajini neće prestati tako brzo, uz ocenu da će se sve ovo što se dešava sigurno odraziti na čitav svet i da će doći do potpune promene u energetskom sektoru EU.

Ona je ukazala na to da predlog Međunarodne agencije za energetiku, koja je napravila plan za EU, u prvoj tački predviđa da sve zemlje Unije, koje imaju dugoročne ugovore sa „Gaspromom“, kada ti ugovori isteknu, ne treba da produžavaju nabavku ruskog gasa.

Kako je rekla, ne zna se još kakav će biti odnos Rusije po pitanju isporuka gasa i nafte, ali za sada svi imaju ugovorene isporuke iz te države – zemlje EU, među kojima je i Bugarska.

Ipak, svi se spremaju i prave odluke šta će raditi za godinu, dve ili tri. Srbija je u tom smislu spremna za svaki scenario, poručila je potpredsednica Vlade.