Гојковић отворила реконструисани Народни музеј Врање

Гојковић отворила реконструисани Народни музеј Врање

21/03/2022 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је данас у Врању реконструисани Народни музеј и нову сталну поставку у њему и нагласила да ће становници и посетиоци овог града, након пет година, моћи поново да уживају у разноврсном културном наслеђу овог дела наше земље.

 

„О томе колико је то наслеђе разнолико, говори и податак да музеј поседује драгоцене збирке сачињене од око 30 хиљада предмета. Том утиску доприноси и чињеница да је зграда у којој се налази музеј стара преко 250 година и која је и сама сведок богате и, веома често, бурне и турбулентне историје Врања и Србије“, прецизирала је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је пре три дана, у Јагодини отворен обновљени Музеј наивне и маргиналне уметности и да се данас исто чини у Врању, важном граду за нашу историју и културу, чиме се и на делу показује шта значи одговорна културна политика. „Обнова постојећих и изградња нових музеја и галерија део је осмишљене стратегије уређивања области заштите културног наслеђа, а ту целину на најбољи начин употпуњују системски закони донети прошле године“, подвука је Гојковић.

Министарка културе и информисања је апострофирала да сви заједно: Министарство, локална самоуправа, установе, институције и појединци, свако у свом домену, треба да наставе да чине најбоље за нашу културу. „На тај начин генерацијама које долазе предаћемо не само наслеђе што су нама преци оставили, већ и оно што смо сами створили и што ће једнога дана такође бити део богате баштине наше земље“, истакла је Гојковић.

Гојковић је подвукла да је поштовање предака и традиције, свакако био један од разлога да Министарство културе и информисања подржи обнову музеја и израду нове сталне поставке и додала да је битан фактор за пружање подршке био и тај што је реч о музеју комплексног типа, у чијем саставу су два музеја и једна галерија, међу којима и музеј посвећен Бори Станковићу, једном од најзначајнијих српских књижевника.

„Због њега и осталих знаменитих Врањанаца који су име свог града пронели широм света, али на првом месту због вас који сада живите у Врању и због будућих генерација, овај град и овај део наше земље несумњиво заслужују музеј опремљен по највишим светским стандардима. Захваљујући средствима од 25,5 милиона динара које је определило Министарство културе и информисања, урађени су целокупна реконструкција и унутрашње уређење објекта Народног музеја и израда нове, сталне изложбене поставке“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да се обновом овог музеја, у значајној мери унапређује културни живот и понуда читаве ове регије и да се уз нову поставку и бројне друге програме које музеј организује, као што су предавања и радионице, отварају разноврсне могућности за даљи развој културне сцене и још боље позиционирање Врања, као града културе, у домаћим и међународним оквирима.

„Томе ће свакако допринети и потпуно обновљено Народно позориште ‘Бора Станковић’, бројни културно-историјски споменици и богато сакрално културно наслеђе у граду и околини“, приметила је министарка културе и информисања.

Нагласивши да ће и Врање и сви други градови и средине широм Србије и убудуће имати пуну подршку Министарства културе и информисања у изградњи и реконструкцији инфраструктуре у култури, Гојковић је истакла да је подједнако важно да ће се помоћ државе, као и до сада, усмеравати и на унапређење квалитета програма и што већу разноликост културних садржаја, као и на стварање услова за развој талената и привлачење млађе публике.