KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: SPREMAN DA IDE U SREBRENICU I ODA POČAST ŽRTVAMA

KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: SPREMAN DA IDE U SREBRENICU I ODA POČAST ŽRTVAMA

19/06/2015 Off By

“Ako Bošnjaci budu želeli biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama”, izjavio je Vučić i dodao da srpska vlada ne može da podrži predlog rezolucije o Srebrenici.”Spreman sam da pognem i sagnem svoju glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama”, naglasio je premijer


 

konferencija196

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade, Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u prepunoj pres sali, da je Vlada imala težak start. Osnovni cilj joj je bio očuvanje mra i stabilnosti i zalaganje za unapređenje ekonmije. Ali je sve krenulo najtežim poplavama u savremenoj istoriji, zatim kroz teške okolnosti i sukobe u Ukrajini, do sve većih problema na Balkanskom poluostrvu. Zadaci Vlade su bili sve teži. Uspela je ipak u značajnim ekonomskim reformama:

– Na današnji dan deficit Republike Srbije je 17,6 milijardi dinara. U dogovoru s MMF-om bilo je planirano kao dobro da na kraju juna bude deficit oko 105 miliardi dinara. Mi kraj ovog meseca nećemo dočekati s većim deficitom od 28 milijardi. Za tih 77 milijardi dinara uštede Srbija će imati širi fiskalni prostor za poslovanje i poboljšanje standarda, ulaganja u infrastrukturu, povećanje plata i penzija. Naše uspehe priznaje ceo svet. Uskoro ćete ovde u Beogradu o tome moći da pitate i gospođu Merkel, koja će doći u Beograd. Dobio sam poziv da 9 jula, dan posle posete gospođe Merkel, posetim po prvi put šefa Evropske komisije gospodina Žan Klod Junkera.
Vučiić kaže da je neosporna velika svetska podrška srpskim ekonomskim reformama. A za njen uspešan nastavak potrebna je puna stabilnost ne samo u Srbiji, već i u celom regionu. Na žalost, političkih neprilika ima i na Balkanu i u svetu. Od finansijske situacije u Grčkoj, preko problema i terorističkih akata u Makedoniji, do nestabilne situacije u BiH. Stvari se komplikuju. Kada se tu dodaju i hapšenja Orića i Haradinaja, čini se da je čudno kako se sve događa brzo i neposredno pre pregovora sa Kosovom 23 ovog meseca i pred dvadesetogodišnjicu obeležavanja srebreničke tragedije, 11. jula.
U isto vreme, komšije Mađari planiraju podizanje zida na granici sa Srbijom kako bi sprečili priliv sirijskih izbeglica preko naše zemlje. Vučić kaže da nikada u istoriji nismo imali bolje odnose sa Mađarima:
– Razgovaraću sa Viktorom Orvanom. Znam da je on dao obećanje sopstvenoj javnosti , da je tvrd političar. Moliću i tražiću u ime Srbije da se taj zid ne podiže. Da pronađemo neka druga zajednička rešenja. Jer, Srbija neće da podiže zidove ni prema kome u regionu. Kad b se ponašali na isti način, mogli bi da podigmnemo zid prema Makedoniji i Bugarskoj. Šta bi onda i EU radila i svi drugi? Ne razumem naše evropske prijatelje kada sa žaljenjem konstatuju da se nešto dešava i sve ostaje na tome. To znači da svako neodgovorno ponašanje neće biti sankcionisano. Ja verujem da je 1961. godine podignut poslednji zid u Evropi. Razumem probleme premijera Orbana. Ali, oni nemaju veze sa nama. Nadam se da podizanje zida neće da se ponovi. Srbija se nalazi na evropskom putu.

– Znam da ima mnogo političara koji bi da se udvaraju zapadnim zemljama .Ja želimm usijanim glavama u našoj zemlji da kažem da emocije mogu da nam budu gde god hoćete. Ali, mi 64 posto trgovinske razmene imamo s EU. Sedamnaest posto imamo u regionu. Pogledajte, to je više od 4 petine trgovinske razmene. To moraju da znaju oni koji svakoga dana govore najlošije o EU. Zato se trudimo da ispunimo sve uslove. Zbog nas, a ne zbog njih. Ni malo ne volim da se dodvoravam strancima. Naprotiv, volim da se dodvoravam onima sa kojima živimo. I onima za koje mnogi smatraju da bi trebalo da ih gazimo.Više volim da se suprostavljam onima koji za sebe misle da su veliki.
Vučić kaže da mu je veoma važan 23 juni. Pre toga očekuje da će se sresti s italijanskim premijerom Rencijem u Milanu. Misli da će oči celog sveta biti uprte u Briselu. Kaže da se srpska strana bori za kompromise. Ne želin da kritikuje drugu stranu, ali smatra da je za uspešan rezultat potrebno dvoje:
– Mi ćemo u Briselu da se borimo za naše nacionalne i državne interese, ali i za interese kosovsko metohijskih Srba. Dogovori zavise od rešenja koja će biti predložena. Biće to težak dan za nas, ali verujem da ćemo doći sa dobrim rezultatima. Od toga nam zavisi brzina otvaranja poglavlja. Od toga nam zavisi i investiciona i ukupna ekonomska klima, jer stvaranje političke stabilnosti je najvažniji uslov za ekonomski prosperitet.
Vučić je zamolio Bošnjake da ga posebno razumeju. Rekao je da ova njegova molba u Srbiji ne donosi glasove. Ali on želi da vodi zemlju napred:
– Ovo što ću danas da iznesem je platforma ne samo dogovorena u Vladi Srbije, već i sa predsednikom Nikolićem. U Srebrenici se dogodio težak zločin. Srbi kao narod koji je u ratovima najviše stradao , da bi pokazali svoju veličinu, moraju nedvosmisleno da pokažu da poštuju tuđu patnju i bol. To što ćemo da veličamo svoje žrtve, a da smanjujemo tuđe, nigde nas neće odvesti. Zato mi moramo više nego bilo ko i ne zato što nam to kažu neki stranci, da pokažemo da poštujemo muke patnju bol. Treba da razumemo i mržnju mnogih Bošnjaka prema nama. Onih koji su kroz pakao Srebrenice prošli. Mi i Bošnjaci od Balkanskih ratova smo često bili na različitim stranama. U Podrinju je to neprijateljstvo bilo toliko da gotovo nikada žive nismo razmenjivali. Samo mrtve smo prebrojavali i jedni i drugi. Hoćemo li to da radimo i u budućnosti? Da li nam je potreban neko sa strane da nam drži pridike kakvi naši odnosi treba da budu? Hoćemo li da se prebrojavamo, pa da Srbi viču kako nas je 8,2 na Balkanu, a Bošnjaka 2,8. A Bošnjaci kako ih je više u Bosni, pa da ponovo ratujemo? Pa da posle ponovo moramo da živimo zajedno. Zato mi nećemo da krijemo prezir i nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz srpskom rodu i učestvovali u jednom od najtežih zločina, kakav je bio ovaj u Srebrenici. Do sada smo uhapsili 12 osoba. Četiri pravosnažno osudili, osam je u pritvoru, a jedan je oslobođen.Tako ćemo i nastaviti. Nećemo da krijemo i da se pravimo da ne vidimo ili da relativizujemo taj zločin.
Što se Rezolucije o Srebrenici tiče,Vučić smatra da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji u regionu:
– Predlozi Rezolucije koji dolaze sa strane nisu doneli pomirenje. Doneli su dodatne tenzije. Prepune su političkihi pravnih kvalifikacija. Zato srpska Vlada, iako je niko ni zašta i ne pita i ne može da glasa ni za ni protiv u Savetu bezbednosti, ne može da podrži takvu Rezoluciju. Ja sam u dogovoru sa svim institucijama spreman da pognem i sagnem svoju glavu, da pokažem kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama, kako bi Srbi, onih 99,99 posto koji nisu učestvovali u takvom zločinu, mogli da idu uzdignuta čela ma gde u svetu. To znači, ako Bošnjaci budu želeli, ako to za njiih ne bude predstavljalo dodatnu poteškoću, kao neko ko smatra jednim od osnovnih ciljeva svoje politike mir i pomirenje između Srba i Bošnjaka, biću spreman da odam počast muslimanskim i Bošnjačkim žrtvama u Srebrenici. Želim da kažem Bočnjacima koji žive u Srbiji i onima koji žive u BiH da od Vlade Srbije i mene lično imaju pruženu ruku. Ruku kojom treba da napravimo mir zbog nas i naše dece. Ruku koju nikada neće moći dovoljno da razumeju neki koji će to koristiti za svoje političke potrebe.Treba da uradimo naš život, jer narednih stotinu godina živećemo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Ne možemo da se odvojimo. Ja vas molim da tu ruku ne odbijate. Iako znam koliko je strasti danas u vama, koliko ljutnje, baš kao što znam koliko je ljutnje kod Srba koji ovo slušaju i misle u sebi – evo ga opet neko ko neće da se izbori samo zanas, već i za druge.
Što se optužnica protiv Orića tiče, Vučić kaže:
– Ćutali smo danima. Reč je o pojedinačnim slučajevima. Neki nikada nisu zaustavljeni, nego sada.Pročitaću vam samo deo rešenja o sprovođenju israge, pa mi recite da li smatrate da država Srbija sme da odustane od zahteva za izručenje gospodina Orića. Reč je o selu Zalazje. Podelile su se dve grupe pripadnika muslimanske jedinice Kondori iz Srebrence. Naser Orić je održao pozdravni govor i izdao naređenje da se krene u napad na Zalazje. Da se srpsko stanovništvo potpuno protera sa teritorije opštine Srebrenica. Rekao je – napadamo na Zalazje da se isteraju Srbi. Da se pobiju svi, pa i svinje i kokoške. Zatim je grupa muslimana uhapsila 7 ljudi i jednu ženu i mučila ih i zaklala.Vadili su oči, pa klali. Da li to da se ne sudi? Može li to neko sada da traži.?
Vučić je zaključio da treba osuditi sve pojedinačne krivvce i ubice, kako bi se postigao mir.<

 


DANAS

.

Restoran-beograd-na-vodi-07_620x0OTVORENO PISMO GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC, JAVNOM VODOPRIVREDNOM PREDUZEĆU “BEOGRAD VODE”, JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU “ZELENILO BEOGRAD” I ZAVODU ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA.

POVODOM namere da se produži rešenje kojim je odobreno privremeno zauzeće javne površine radi postavljanja štanda za prezentaciju

majkl-kirbi2MAJKL KIRBI: PODIZANJE OGRADE NE REŠAVA PROBLEM MIGRANATA

Rešenje ovog problema, treba tražiti kroz razgovore s predstavnicima Evropske unije, za koju je ocenio američki ambasador, da

ivan-tasovac-1386027118-406755IVAN TASOVAC: NEOPOZIV IZLAZAK DRŽAVE IZ MEDIJA

Srbije nema mesta za 1.400 medija i da oni “stenju” pod teretom krize. Očigledno je da sve više

 

nebpjđa granicaSTEFANOVIĆ POZIVA EU DA POMOGNE SRBIJI DA ZAŠTITI SVOJE GRANICE

Pozivam sve države Evropske unije da nam u tome pomognu, da učine dodatni napor da Srbija zaštiti svoje