Пола века игре у Позоришту лутака „Пинокио“

Пола века игре у Позоришту лутака „Пинокио“

18/03/2022 Off By BERB

Foto: Pozorište Pinokio

 

Највеће луткарско позориште у Србији ове године обележава 50 година постојања. Свечана прослава поводом јубилеја, одржаће се у петак 1. априла 2022. године.

Прослава, чији је слоган „Пола века игре“, почеће на платоу испред позоришта у 19:45 часова, концертом Оркестра полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Програм ће се наставити у позоришној сали, где ће бити одржана свечана додела награда и признања а након тога премијерно извођење ансамбл представе „Бајка о зачараној лепотици“, редитеља из Бугарске, Славчо Маленова.
У оквиру прославе јубилеја, биће приређена и промоција монографије, која ће обележити и приказати рад позоришта од оснивањa 1972. године, до данас, а као део програма манифестације „Дани Београда“, 18.априла у 18 часова у Музеју Југословенске кинотеке (Косовка 11, Београд) премијерно ће бити приказан документарни филм о 50 година постојања Позоришта лутака „Пинокио“ – „Пола века игре“, аутора Војислава Савића, док је за сценарио задужена Јелена Палигорић Синкевић.
Позориште лутака „Пинокио” oсноваo је Живомир Јоковић као путујуће позориште „Пинокио“ 1972. године. Своје седиште у Земуну, при Радничком универзитету, добија 1973. године, када и мења име у Позориште лутака “Пинокио”. Током лета 2014. године Позориште се сели на Нови Београд, у зграду бившег биоскопа „Југославија“, која је Позоришту додељена од стране Скупштине Града Београда на 20 година коришћења. Позориште лутака „Пинокио“ данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дечијих културних институција Србије.

Премијера представе „Бајка о зачараној лепотици“

„Бајка о зачараној лепотици“ је сценска адаптација народне приче, чији је наслов у оригиналу „Ламята Чернодреха“, у којој се говори о зачараној девојци из Ружине шуме. Адаптација „Бајка о зачараној лепотици“ има динамичну интригу, интересантне ликове и занимљиве дијалоге, који су погодни за сценску изведбу.
Прича је намењена деци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне малим гледаоцима да се повежу са вредностима које су скривене дубоко у овој причи и с проблемима који их очекују у будућности. Све то, је веома важно баш данас, када се живот развија јако динамично.

У представи играју Горан Поповић, Жељка Мандић, Борко Сарић, Лако Николић, Зорана Милошаковић-Тасић, Јован Поповић, Нела Николић, Љиљана Живић, Биљана Михајловић, Драгана Васић, Никола Мијатовић и Ђорђе Кадијевић.