Сирово уље од семена сунцокрета изузето од забране извоза

Сирово уље од семена сунцокрета изузето од забране извоза

17/03/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, којом се омогућава привредним субјектима који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, да се испорука осим утакањем у погонске резервоаре превозних средстава, може вршити и утакањем у посуде за транспорт деривата нафте у максималној количини до 60 литара.

 

  • На овај начин омогућено је, пре свега пољопривредницима који као средства за рад користе пољопривредне машине, да наставе несметано обављање послова.
    Важећа одлука, као и њене измене донате су у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва.

Влада Србије усвојила је и измењену Одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредно прехрамбених производа битних за становништво, којом се сирово уље од семена сунцокрета или шафранике изузима од забране извоза, а имајући у виду да се овај производ не може користити за даљу прераду у рафинисано сунцокретово уље и да се најчешће користи у индустрији боја и лакова. Такође, одлучено је да се на листу производа за које се привремено забрањује извоз, дода и рафинисано сунцокретово уље.