Концерт ансамбла „Аваз-е баран“ из Ирана

Концерт ансамбла „Аваз-е баран“ из Ирана

17/03/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Концерт ансамбла „Аваз-е баран“ („Глас кише“) из Ирана, поводом персијске Нове године која се поклапа са доласком пролећа, биће одржан 18. марта (19,30) на Великој сцени.

Ансамбл чине четири инструментална извођача и један вокални солиста који свирају традиционалне инструменте – сантур (цимбало), сетар (врста лауте), тарабуку, неј (врста фруле), и даф (врста даира).
Превод песама које ће извести на концерту биће приказан на видео-биму.
Спот за композицију „Навахи“ можете погледати коришћењем следећег линка https://www.youtube.com/watch?v=a98HZdKxawQ

БИОГРАФИЈЕ УЧЕСНИКА:
Шеф музичке групе: Ебрахим Садеги
Вештине: свирање инструмената као што су тар, сетар, танбур (тамбура), даф, диван, компоновање и аранжирање песама, писање поезије и калиграфија.
Професори: Давуд Садеги, Хоушанг Зариф, Кејван Сакет (тар) Масуд Шоари (сетар), Али Акбар Моради, Хајдар Каки, (танбур), Масуд Хабиби, (даф).
Образовање: Школовао се у многим школама у Исфахану, Техерану, Семирому, Фуладшахру, Зариншахру, Кашану, Шахрези, у радионицама и током поучавања у Француској, Немачкој и Турској.
Члан је Управног одбора Исфаханске музичке асоцијације, оснивач је Института Манија у Исфахану, оснивач је школе Аваз-е Баран и активан је у градовима Семиром и Бахарестан.
Наступи у иностранству:
Наступао је у Турској, Грузији, Бугарској, Немачкој, Француској, Белгији, Шпанији, Азербејџану, Јужној Африци, Индији и Етиопији.
Активан је у области продукције и снимања аудио-визуелних музичких дела као композитор, аранжер, песник и извођач својих дела и сарадник других музичара.
Награде:
– друго место у категорији музичких састава на Фестивалу Фаџр 2000. године;
– прво место у категорији соло наступа на Фестивалу Фаџр 2002. године;
– први солиста Фестивала локалне музике 2006. године;
– друго место на Фестивалу тамбуре;
– једанаест признања и диплома из различитих земаља.

Вокални солиста Саид Салехи, магистар
Певач традиционалне, фолклорне и музике макама, студира певање на Конзерваторијуму лепих уметности у Исфахану.
Међународно искуство: наступао је у Етиопији (Адис Абеба), на Међународном музичком фестивалу у Немачкој (2018) и на два Међународна музичка фестивала у Бугарској (2018).
Презентација 4 снимљена дела; албуми “Моуђ-е саргаште” (Вртоглави талас), “Шабха-је барани” (Кишне ноћи), “Араз” и “Аваје аквам” (Глас народа).

Амир Есмаилзаде, извођач на неју и композитор, ижењер електротехнике
Каријеру је започео 2003. године у Исфахану. Шеф је музичког састава “Органон” с којим наступа у разним градовима у земљи и сарађује са различитим групама и познатим извођачима. Као извођач је свирао на албумима и сингловима снимљеним у Центру Исфахан и Чахармахал и Бахтијари у виду личних и наручених пројеката покрајинског радија и телевизије (Атр-е хатере, Мах-е зиба, Данге ноу…).
Освојио је награду на Другом фестивалу студентских група 2011. у Техерану.
Школовао се у музичким школама покрајина Исфахан и Фарс.

Мохамад Амин-Шах Замани, грађевински инжењер
Перкусиониста на иранским и западним инструментима (даф, тонбак, кахон и конга). Уметничку активност започео је 2008. године као самоуки извођач на дафу, да би своје школовање наставио под надзором истакнутих професора.
Са групом “Кубан” 2018. године је учествовао на Фестивалу дафа “Рахмат”, самостално је наступао на Фестивалу за откривање музичких талената 2020. године и на два издања музичког фестивала у Исфахану посвећеног недељи Исфахана.
Такође, учествовао је на Фестивалу комедије у Исфахану 2012. године.
Бави се музико-терапијом и спектром аутистичних поремећаја.

Мехди Дадхах Техрани, магистар грађевинарства
Извођач на сантуру и учитељ.
Уметничке активности почиње 2000. године учећи код еминентних професора као што су Али Поурјусуфијан, Алиреза Тахери, Масоуд Резаинежад и Алиреза Џавахери.
Уметничке активности:
Био је менаџер у групама Аваје Мехр и Аваје Фахте, за које је компоновао и у којима је свирао, а као извођач сарађивао је и са групом Парде Ашак. Основао је музичку школу Фахте, био је члан Управног одбора културно-уметничког Института Ајне Саха Хонар, генерални директор Галерије Фахте, члан у различитим организацијама и удружењима као што су Иранска музичка кућа, Исфаханско музичко удружење, Кредитни фонд уметника. Министарство за културу и исламску упуту доделило му је квалификациону лиценцу за подучавање; учествовао је на Фестивалу епских и револуционарних песама; 2019. године освојио је прво место за композицију и групни наступ.
Активно предаје у музичким школама у покрајини Исфахан.