Нови систем фискализације важан за борбу против сиве економије

Нови систем фискализације важан за борбу против сиве економије

16/03/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Министар финансија Синиша Мали обишао је данас Макси супермаркет на Новом Београду, који је прешао на нови модел фискализације, обавио симболичну куповину како би се уверио у функционисање система, и том приликом позвао све обвезнике фискализације да што пре пређу на нови модел.

Министар Мали је са генералним директором компаније „Делез Србија“ Јан-Вилем Докхејром залепио налепницу „И ја сам е-фискализован“ на улазна врата објекта.

Он је захвалио руководству „Делеза“ на ажурности и одговорности и указао да ће од 1. маја сви који су обвезници фискализације морати да раде у новом систему.

Министар је прецизирао да је у новом систему више од 15.000 малопродајних објеката и да тај број расте из дана у дан.

Министар Мали је рекао да је више од 130.000 обвезника до сада пријавило локације за нови систем фискализације, уз оцену да сада све иде по плану.

Он је апеловао на све обвезнике да не чекају последњи тренутак за пријаву, нагласивши да сигурно неће бити могуће да се у свим малопродајним објектима који то нису учинили, последњег дана инсталира нови систем.

Министар је подсетио да је, у овом тренутку, у понуди 240 софтверских и хардверских решења обвезницима фискализације.

Beograd, 16. marta 2022 – Ministar finansija Sinisa Mali obisao je prodajni objekat Maxi, kompanije Deleze, koji je presao na novi model e-fiskalizacije, koristeci sopstveni softver koji je instaliran u postojece kase. Generalni direktor Deleze Srbija Jan- Vilen Dokhejr(levo). FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

„Крајњи рок за прелазак на нови систем фискализације и његову пуну имплементацију је крај априла. Померања тог рока неће бити. Поново смо отворили могућност за субвенције за све који се нису пријавили. Они који желе да добију 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, треба да се пријаве до 5. априла путем портала Пореске управе, а крајњи рок за увођење новог система фискализације неће бити промењен“, нагласио је Мали.

Министар је истакао да је нови систем фискализације најважније оружје и инструмент у борби против сиве економије.

Он је рекао да је циљ да систем буде транспарентнији, да свако плаћа порезе и доприносе, додавши да грађани треба да знају да се из тих доприноса и пореза граде путеви, набављаму вакцине, граде болнице, расту плате и пензије.

Желимо уређенију и лепшу Србију кроз нови систем фискализације и то ћемо успети да урадимо, поручио је он и додао да систем нове е-фискализације функционише без грешке.

Beograd, 16. marta 2022 – Ministar finansija Sinisa Mali obisao je prodajni objekat Maxi, kompanije Deleze, koji je presao na novi model e-fiskalizacije, koristeci sopstveni softver koji je instaliran u postojece kase. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Платите, добијете рачун са QR кодом, који уколико скенирате мобилним телефоном, одмах добијате информацију да ли је рачун валидан или није, указао је министар.

Министар Мали је изразио захвалност овој компанији што је препознала напоре Владе Србије у сузбијању сиве економије, напоменувши да је тај малопродајни ланац развио свој софтвер за фискалне уређаје.

Генерални директор компаније „Делез Србија“ Јан-Вилем Докхејр рекао je да је захваљујући новом начину рада, слање неопходне документације и извештаја Пореској управи ефикасније и у потпуности дигитализовано.

Он је истакао да сваки фискални рачун поседује QR код, а они ће на захтев купца моћи да се издају и електронски, што ће смањити штампу папира и дугорочно допринети очувању животне средине.

„Веома смо поносни што смо успели да захваљујући нашем интерном тиму дигиталних стручњака развијемо локални процесор. Као највећи малопродајни ланац у Србији, желимо да наставимо да и кроз овакве пројекте будемо добар партнер држави у реализацији активности које имају за циљ унапређење пословног амбијента и климе“, закључио је Докхејр.

Објекат су обишли и представник Пореске управе Драгослав Глишовић и други представници компаније „Делез“.

Beograd, 16. marta 2022 – Ministar finansija Sinisa Mali obisao je prodajni objekat Maxi, kompanije Deleze, koji je presao na novi model e-fiskalizacije, koristeci sopstveni softver koji je instaliran u postojece kase. Generalni direktor Deleze Srbija Jan- Vilen Dokhejr(desno). FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Транзициони период за прелазак на нови модел фискализације почео је 1. новембра прошле године и траје до 30. априла 2022. године.