Stefanović obišao jedinice Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo

Stefanović obišao jedinice Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo

15/03/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović danas je u Kraljevu posetio pripadnike  98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu „Morava“ i Druge brigade kopnene vojske u kasarni „Ribnica“.

 

Nakon obilaska radova na izgradnji novih hangara za smeštaj vazduhoplova i letačke obuke na vojnom aerodromu „Morava“, ministar Stefanović je izrazio zadovoljstvo jer 98. vazduhoplovna brigada ispunjava sve postavljene zadatke.

– Imamo priliku da vidimo nastavak obuke naših pilota, a oni koji budu danas na „orlovima“, „gamama“ i na helikopterima „mi-35“, pokazaće šta znaju i kako se pripremaju da uvek budu tu da zaštite svoju zemlju. Drago mi je da ovi ozbiljni i odvažni ljudi svakoga dana razmišljaju podjednako i o održavanju tehnike. Imao sam prilike da vidim koliko se energije i napora ulaže u to da svi naši avioni i helikopteri u svakom trenutku budu spremni za upotrebu. Sve ono što smo nabavljali u prethodnom periodu, uz zanavljanje naše tehnike, očigledno je dalo rezultat i ide u prave ruke, rekao je ministar Stefanović.

Govoreći o novim hangarima, ministar je podsetio da je reč o prvim objektima koji se grade na aerodromu u Lađevcima od 1987. godine.

– Krećemo snažno sa izgradnjom infrastrukture i imamo u planu izgradnju dva nova hangara koji će biti iskorišćeni za smeštaj naših najsavremenijih helikoptera, opreme i naravno, za kapacitete remonta. Hoću da se zahvalim ovim ljudima zato što zaista ne brinu samo o sebi, već, svaki put kada smo razgovarali, sva njihova pitanja  su kako da unapredimo stanje u vojsci, kako da unapredimo stanje naše tehnike i kako da budemo što sposobniji da zaštitimo našu Srbiju, rekao je ministar odbrane.

On im se zahvalio jer su investirali svoje živote i karijere u našu zemlju i u našu vojsku.

– Nadam se da ćemo i u budućnosti imati prilike da im zahvalimo i boljim platama, i naravno, stanovima koje nastavljamo da gradimo i ovde u Kraljevu, ali i investicijama u novu tehniku, opremu i vazduhoplove, rekao je ministar.

Ministra odbrane na vojnom aerodromu „Morava“ dočekao je zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, a o stepenu realizacije radova na izgradnji novog hangara informisao ga je komandant 98. vazduhoplovne brigade brigadni general Zoran Prodanović.

Nakon obilaska radova na izgradnji novog hangara, prikazan je i deo letačke obuke pripadnika 98. vazduhoplovne brigade, koja obuhvata borbeno osposobljavanje posada na avionima “Orao” i helikopterima ” Mi-35M”, „gama“ i H-145M za izvršenje bojevih gađanja na poligonu ” Pasuljanske livade”, kao i  izvršavanje redovnih zadataka sa daljinski pilotiranim vazduhoplovima CH-92 A.

U nastavku posete jedinicama Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo, ministar Stefanović obišao je i pripadnike Druge brigade kopnene vojske u kasarni „Ribnica“.

On je istakao da se u kraljevačkoj kasarni jasno može videti kako na delu izgleda uspešno i odgovorno ulaganje i u renoviranje objekata i u nova sredstva, koje će biti nastavljeno.

– Deo novih sredstava dobili smo iz donacije, a deo je plod domaće pameti, Vojnotehničkog instituta i naših fabrika. Drago mi je da vidim da Druga brigada uspešno realizuje obuku i upotrebljava nova sredstva, jer je veoma važno da ono što naša domaća pamet osmisli vojnici efikasno koriste – rekao je ministar Stefanović.

Ministar je istakao da će zadatak i ubuduće biti da razvijamo i koristimo što više domaće opreme i tehnike.

– Da kroz razvoj besposadnih vozila, bespilotnih letelica i druge opreme, pokažemo da naša odbrambena industrija i te kako ima perspektivu, a da naša vojska to može na najbolji način da iskoristi. I ovde, u kasarni u Ribnici, imao sam prilike da vidim koliko je ozbiljno podignut nivo rada, kao i kapaciteti, i želim im da tako nastave i ubuduće – rekao je ministar Stefanović zahvalivši se Drugoj brigadi i celokupnoj Kopnenoj vojsci na predanom radu.

Ministar odbrane obišao je u kasarni u Ribnici prikaz naoružanja i vojne opreme po projektu “1500”, savremena inžinjerijska sredstva, kao i renovirane objekte za život i rad pripadnika  jedinice.

Tokom obilaska, ministra Stefanovića o stanju u jedinici upoznao je komandant Druge brigade pukovnik Siniša Stašević, dok je u obilasku sa ministrom bio i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Obilascima jedinica u Kraljevu prisustvovali su i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Slobodan Starčević.