Мере за побољшање квалитета живота студената

Мере за побољшање квалитета живота студената

15/03/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг/Милош Милојевић

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас нове мере које треба да допринесу бољем и квалитетнијем животу студената, а једна од њих је и  студентска картица коју ће студенти добијати заједно са индексом и која ће им омогућити разне погодности и попусте.

 

Министар Мали је, на панелу „Мере Републике Србије за подстицај младих“ у организацији Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) под називом „Дијалог лидера наше земље“, истакао да је у питању нови пројекат и најавио да ће наредне недеље бити формирана радна група састављена од  представника Министарства финансија, Министарства просвете, Кабинета председнице Владе Србије и представника студентских организација и радити на овом пројекту који је веома важан.

Он је нагласио и да ће од 1. априла ове године најбољим студентима завршних година бити омогућена плаћена пракса у министарствима, јавним службама и јавним предузећима.

Министар је навео да је прошле недеље Влада усвојила одлуку да се студентима завршних година омогући пракса у јавним службама, министарствима и јавним предузећима.

„Ми очекујемо да ћемо у наредних седам дана добити од универзитета списак студената који се квалификују за ту врсту праксе“, рекао је он.

Министар Мали је истакао да је држава обезбедила низ погодности за студенте и младе и додао да ће програм плаћене праксе младима омогућити да лакше нађу посао са искуством које су већ стекли.

Он је указао на то да је Министарство финасија добар пример запошљавања младих, и подсетио на то да је прошле године у том министарству посао добило осам младих особа, док је ове године у плану запошљавање још 10 младих.

„Економски и Правни факултет су у питању. На свом примеру показали смо колико нам је стало да укључимо младе. Србија се променила. Када упоредите време иза нас и данас, имате веће могућности да остварите снове у Србији, а на нама је да вам помогнемо. Кад у неком тренутку станемо, ви ћете бити ти који ћете продужити даље“, поручио је министар.

Ова мера је, како је навео, само једна од шест мера од којих се неке већ спроводе, а неке су у припреми за бољи живот и рад младих  у Србији.

Министар Мали је као важну, истакао и меру увођења посебног фонда за финансирање студирања студената који су социјално угрожени, и додао да би тај фонд требало да стартује од 1. јануара 2023. године.

Како је навео, поменуте мере су плод разговора са студентима и њиховим организацијама.

„Ово је круна заједничког рада у протеклих неколико месеци са институцијама и организацијама које су везане за студенте. Ми смо саслушали шта је студентима најважније, шта можемо да урадимо и да допринесемо бољем и квалитетнијем учењу и студирању“, нагласио је он.

Према његовим речима, један од захтева био је и да се онима који су на мастер студијама у оквиру струковних студија и на мастер студијама на факултетима, омогући да буду финансирани из буџета.

Он је додао да на тај начин држава показује бригу о онима којима је то најпотребније, наводећи да ће се у оквиру ове мере помоћи Ромима и особама са инвалидитетом.

Министар Мали је рекао да, када се наводе мере намењене младима, не треба заборавити ни пројекат „Моја прва плата“ који држава већ успешно спроводи.

Пројекат „Моја прва плата“ омогућава младима да стекну прво радно искуство у предузећима која су се пријавила за тај програм, а држава субвенционише део плате, указао је министар.

„Уколико сте завршили средњу школу донирамо 22.000 динара, а факултет 26.000 динара. Послодавац надомешћује остатак. Прилику да остваре прво радно искуство добило је 17.500 младих прошле и претпрошле године. Учествовало је 10.000 предузећа, а после праксе многи су наставили да раде и засновали радни однос, рекао је министар Мали.

Он је истакао да се, када се размотре сви пројекти, види намера државе да младима створи оквир за бољу будућност и останак у Србији.

„Од вас зависи успех Србије, како ћемо и колико брзо ићи напред. Ове мере су доказ да смо спремни да слушамо, договарамо и реализујемо оно што је важно за вас. Све ствари које смо договорили, треба да спроведемо у дело“, обећао је министар.

Он је студентима, на панелу одржаном у Дому омладине у Београд, говорио и о економији и будућности Србије, наглашавајући да је актуелна власт спроводила добру политику, која је и омогућила мере које је данас представио.

„Када погледате вашу позицију, наравно да је за вас важно да цела држава иде напред, да осетите ту дозу оптимизма и да видите да се неке ствари мењају. Погледајте како је Србија ишла успешно и како смо се борили на два фронта – здравственом и економском, у протекле две године“, подсетио је министар.

Он је навео и да су веома важне пронаталне мере Владе и подсетио на то да су повећана издвајања за прво дете – 300.000 динара, док је предвиђен и додатни износ за друго и треће дете од по 100.000 динара.

Министар Мали је нагласио да је држава покренула и програм помоћи при куповини прве некретнине за мајке које роде дете после 1. јануара ове године, у износу до 20.000 евра.

Он је подсетио на то и да су млади између 16 и 29 година добили по 100 евра, као и да ће им иста сума бити исплаћена почетком јуна, а да ће пријаве, за оне који су у међувремену постали пунолетни или испунили друге потребне услове, тећи од друге половине маја.

Министар Мали је поручио младима да је на држави да створи такво окружење и амбијент, које ће младе задржати у Србији.

„Просечна плата је била 331 евра пре десет година, а у децембру 635 евра. Плате ће и даље расти и у наредних пар година просечна плата биће 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра. За вас је то сигуран знак. Изградили смо мост поверења и кредибилитет у доба највеће кризе. Сада када развијате планове знате да је држава ту, и да говоримо о мерама које су у ваше интересу, не само када сте студенти, већ и за после, када завршите студије да имате обезбеђен посао“, истакао је он.

Министар је подсетио да је незапосленост данас у Србији 9,8 одсто, док је 2012. године била већа од 25 одсто, односно да тада сваки четврти грађанин није имао посао.

Он је на крају излагања, истакао значај упорности и снова за остварење индивидуалних циљева.

„Ако не сањате велике снове никада их нећете остварити. Уколико не дате све од себе нећете успети у ономе што сте себи зацртали као циљ. Довољно сте млади да и ако паднете једном или два пута, можете поново да устанете. Немојте да се плашите да покушате неке ствари. Ту је држава, стабилна и јака да вас подржи у ономе што је ваш интерес. Ми смо ту да вам дамо сигурност и покажемо да се боримо за стабилност наше економије и државе“,  закључио је министар, уз оцену да се снови могу остварити само ако се боримо за њих.

Поред министра Малог, на панелу је учествовао и министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Маријана Дукић Мијатовић.

Удовичић је рекао да је повећање буџета за 20 одсто у последње две године снажна порука целом омладинском сектору, додајући да су се држава и ресорно министарство определили за улагање у младе.

„Поносни смо на Фонд за младе таленте, а повећан је износ стипендија са 25.000 на 32.000 динара“, рекао је Удовичић, уз напомену да се стипендира и 500 студената у иностранству, који су у обавези да касније преносе знања на друге младе у Србији.

Дукић Мијатовић је рекла да су млади ти који воде напред и да је један од циљева модернизација студентских програма, истакавши да је образовање кључно, као и значај дуалног образовања.