Radi Komazec – Medaljon časti

Radi Komazec – Medaljon časti

15/03/2022 Off By BERB

U  Beogradu  je  prošle sedmice predstavljen prvi broj srpsko-indijskog Diplomatskog biltena, posvećen ženama diplomatama, ali i ženama koje doprinosom i angažovanjem  pomeraju granice u društvu. Za 8. mart   proglašene su dobitnice novoustanovljenog priznanja Medaljon časti.

 

Novinarka „Jedinstva“ i direktorka „Panorama“ Rada Komazec  dobitnica je Medaljona časti  „Radmile Bunuševac Dedinac“  za novinarstvo.  Kao novinar sa dignitetom , sa znanjem, iskustvom i  obrazovanjem temeljno, precizno  i časno  rasvetljava   genezu posebnog slučaja Kosova i Metohije.  Ne pristaje na istorijske falsifikate , poluistine i ne pravi kompromise  kada se radi o  objektivnom novinarstvu. Svojim promišljenim, hrabrim i  angažovanim tekstovima  publikovanim u listu „Jedinstvo“ dokazala je svoj profesionalni integritet i poštovanje čitalaca.  Rada Komazec  svojim briljantnim stilom , erudicijom i traganjem  za istinom , razotkriva  dešavanja  iz kojih je primetno  izuzetno poznavanje novinarstva i  tema o kojima piše , navodi se , između ostalog u obrazloženju.

Po  primanju plakete Rada Komazec je kazala da joj je posebno zadovoljstvo  dobiti novoustanovljenu nagradu  „Medaljon časti Radmila Banuševac Dedinac „  prve žene profesionalnog novinara u Srbiji  kao i činjenica da ljudi prepoznaju i poštuju to što radi na polju novinarstva i kulture.

Inače,  bilten su pokrenuli izdavač „Glas Srbije” i indijska kompanija „Elegance production” koja ove godine promoviše indijsku kulturu u 75 gradova sveta. Povodom je sećanje na važne datume: 70 godina diplomatskih odnosa Srbije i Indije, 75 nezavisnosti Indije i više od 150 godina od rođenja „oca nacije” Mahatme Gandija.

Ambasador Indije Sandživ Kohli podsetio je na doprinos nekadašnje premijerke Indire Gandi, jedne od lidera Pokreta nesvrstanih, kao i ministarke spoljnih poslova Sušmi Svaradž, govoreći o njihovoj hrabrosti u postavljanju političkog kursa te zemlje. U okviru predstavljanja  Diplomatskog biltena bilo je reči o ženama  u srpskoj diplomatiji: Stani Tomašević Arnesen, Ljubici Stanimirović i Sonji Dapčević Oreščanin , podsećanje na žene humanitarce u velikom ratu  i današnje žene ambasadore Srbije.   Specijalni medaljoni biće  uručeni 30. marta u „Kraun plazi” u Beogradu.