НБС: Хаоса нема, нити ће га бити и апелује на грађане – Не наседајте на провокације и сензационалистичке наслове

НБС: Хаоса нема, нити ће га бити и апелује на грађане – Не наседајте на провокације и сензационалистичке наслове

14/03/2022 Off By BERB

Поводом данашњег, још једног у низу сензационалистичких чланака и наслова портала Нова С, а који покушава да причом о несташици девиза и ефективног страног новца подстакне нестабилност у домаћем финансијском систему, Народна банка Србије указује да стабилност ни на који начин није, нити ће бити угрожена.

 

У амбијенту у којем нема никаквих других притисака, када и домаћа предузећа и нерезиденти уобичајено обављају трансакције на домаћем девизном тржишту, када нема притиска ни страних улагача, креирају се паника и куповина девиза и ефективе од грађана, а коју подстичу сензационалистички наслови. То је једини фактор депрецијацијских притисака. Подстицање страха насловима “нешто се велико спрема”, док се људи, истовремено, увредљиво називају „помахниталим“ – изазива тражњу за страном валутом, повећава цену у мењачницама, изазива привремени недостатак стране валуте –  само на појединим местима која већ сутрадан функционишу уобичајено.

Новца и у динарима и у девизама и на рачунима и у готовини има довољно у систему. Али немојмо отежавати проток новца који циркулише до најудаљеније мењачнице или поште у Србији. Уколико је некоме потребно да дође до ефективе за редован живот, за пословање, у реду је, али Народна банка Србије апелује – нема потребе за чувањем новца код куће уместо у банкама. Прво, најсигурнији је у банкама (не и у кућама), друго, у банкама је осигуран, у кућама није. Треће, немојмо сами себи нерационалним понашањем чинити штету.