Отварање изложбе „Бреда Калеф – Неуобичајена примадона“ у музеју Народног позоришта

Отварање изложбе „Бреда Калеф – Неуобичајена примадона“ у музеју Народног позоришта

14/03/2022 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Бограду

 

Изложба „Бреда Калеф – неуобичајена примадона“, аутора Драгана Стевовића, биће отворена 16. марта (18,00) у Музеју Народног позоришта.

 

На изложби ће бити приказане фотографије, плакати, лични предмети… Такође, поставка ће осветлити и њену значајну каријеру на сцени Народног позоришта и на гостовањима у иностранству.

Бреда Калеф је завршила Музичку академију у Београду у класи професорке Злате Ђунђенац Гавела. Године 1962. постала је солиста Опере Народног позоришта у коме је наступала све до 1991. године.

У сезони 1964-65. била је солиста опере у Тел Авиву у Израелу.

Oстварила је више од 50 улога мецосопранског фаха – Kармен („Kармен“),Далила („Самсон и Далила“), Ацучена („Трубадур“), Kончаковна („Kнез Игор“), Марина („Борис Годунов“), Олга („Евгеније Оњегин“), Лукреција („Лукреција“), Ђоконда („Ђоконда“), Шарлота („Вертер“)…

Носилац је бројних награда од којих се издвајају две Годишње награде Народног позоришта за најбоља уметничка остварења, Печат Народног позоришта као и Златна медаља за заслуге којом је одликовао председник Републике Александар Вучић 2021. године.