Пронаталитетна политика одраз стања и предлога са терена

Пронаталитетна политика одраз стања и предлога са терена

14/03/2022 Off By BERB

Фото: Министарство за бригу о породици и демографију

 

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију Александра Чамагић изјавила је данас, током  радне посете Алексинцу и Бољевцу, да су представници Министарства  обишли до сада више од 130 локалних самоуправа и да се у складу с подацима на терену планирају будуће мере пронаталитетне политике.

 

Она је подсетила је Закон о финaнсијској подршци породици с децом прошле године мењан два пута, да су тим изменама знатно увећана новчана издвајања за родитеље, те да је од 1. јанура ове године уведено ново право, по ком све мајке добијају бесповратну помоћ државе у висини до 20.000 евра за куповину прве некретнине.

„Тамо где будемо могли и у складу с подацима на терену, предложићемо нове мере за побољшање демографске слике, а наши подаци и предлози биће усмерени и на друга министарства“, изјавила Чамагић после састанка с председником Општине Алексинац Далибором Радичевићем.

Она је навела да је председник Србије Александар Вучић, као једну од нових мера, најавио увођење бесплатног вртића за сву децу и да се то такође разматра.

„Свака локална самоуправа има неку своју проблематику од чијег решавања зависи и планирање популационе политике, па смо тако видели да је сарадња Алексинца и Министарства за бригу о селу резултирала куповином осам кућа, што је од изузетног значаја, имајући у виду да ова разуђена општина има чак 72 насељена места“, рекла је помоћница министра.

Радичевић је истакао да се  Алексинац суочава са веома лошом старосном структуром становништва, због чега годишње остаје без више од 1.000 људи, па локална управа настоји да у свим селима задржи школу и ђацима обезбеди добре услове, без обзира да ли их је у тој  школи петоро или 150 јер, нагласио је, кад се угаси школа, гаси се и село.

„Од 2012. године, овде је посао добило 3.000 људи, чиме смо задржали младе, а многе породичне фирме у међувремену су постале предузећа са више од 50 запослених“, подсетио је Радичевић.

Локална управа у Алексинцу највише субвенционише набавку механизације у пољопривреди, рекао је Радичевић и као основни инфраструктурни пројекат издвојио изградњу 67 километара дугу водоводну мрежу.

„Кроз Програм Чиста Србија ушли смо у  веома скуп пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, што без подршке Владе Србије Алексинац не би могао да спроведе у наредних 20 до 30 година“, напоменуо је председник Општине.

Кад је реч о директној помоћи породици, он је истако да родитељски додатак у Алексинцу износи 20.000 динара, помоћ паровима за вантелесну оплодњу 250.000 динара, ученичке стипендије током 10 месеци прима 61 ђак, а студентску стипендију 17 академаца.

У Бољевцу је помоћница министра разговарала са председницом Скупштине општине Јеленом Радосављевић Милосављевић.

Будућност овог малог места,  према речима Радосављевић Милосављевић, је  у развоју еко-туризма, будући да планина Ртањ привлачи много туриста и да је отварање хотела „Рамонда“, 2019. године, дало подстицај мештанима околних села да се већи број њих укључи у ову врсту посла.

„Локална самоуправа тренутно највише улагања усмерава ка изградњи водоводне мреже у селима“, истакла је Радосављевић Милосављевић.

Прошле године у Бољевцу је завршена реконструкција дечјег вртића у оквиру пројекта енергетске ефикасности, а кад је о директним издвајањима породи реч, незапослене породиље током прве године живота детета примају 10.000 динара месечно, за свако треће и наредно дете у породици обезбеђен је бесплатан боравак у вртићу, уџбеници и бесплатне екскурзије, рекла је Радосављевић Милосављевић.