Plenković o padu drona: Ovo je čista pretnja, to više ne možemo tolerisati

Plenković o padu drona: Ovo je čista pretnja, to više ne možemo tolerisati

12/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Zagreb

 

“Bespilotna letelica je prošla ukrajinski, rumunski, mađarski i hrvatski vazdušni prostor. Letela je oko sedam minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovde. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer niko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

Dodao je da je izvestio lidere EU-a i rekao im kako se ovakve stvari mogu dogoditi i u drugim članicama, kao i da je važno sada da se intenzivira međusobna saradnja.

“Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namerno, to sada ne znamo. Najpre će da se pokuša iskopavanje letelice i videti ima li u njoj nekih vrednih podataka. Istovremeno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tešnje suradnje unutar samog NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerisati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna pretnja na koju se treba reagovati. Pokrenućemo ovu temu u svim telima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letelice neutralizovale na nekom sigurnom mestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen deo grada”, kaže.