Zdravstvo jače za nove lekare i moderna sanitetska vozila

Zdravstvo jače za nove lekare i moderna sanitetska vozila

12/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

U okviru programa zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, danas je ugovore o zaposlenju dobilo još 530 mladih lekara sa prosečnom ocenom 8,50, a dodeli ugovora prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktori zdravstvenih ustanova.

Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2018. godine i do sada je u okviru tog programa zaposleno gotovo 35.000 mladih zdravstvenih radnika.

Premijerka Brnabić se, u ime države, zahvalila mladim lekarima što su izabrali tako težak i human poziv koji zahteva mnogo rada i truda, te što su spremni da tek sada naporno rade.

Hvala vam što ostajete u svojoj zemlji jer je to najveći znak poverenja u zemlju i time dajete primer svim ostalim mladim ljudima da se trud, rad i marljivost isplate. To je Srbija u koju i mi verujemo i zbog čega radimo, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, dani kada se ojačava zdravstvo u Srbiji posebno su važni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Ona je zahvalila Lončaru što se naš zdravstveni sistem rangira sa najboljim u Evropskoj uniji i navela da se naše zdravstvo gradilo na tri stuba.

Prvi – obrazovanje, i u skladu sa time i gotovo 11.500 specijalizacija koje su od 2014. godine dodeljene. Drugi, da stvorimo uslove da vi možete da radite najbolje što umete, da izgradimo najmodernije bolnice u najmodernijim uslovima. I treći stub, plate zdravstvenih radnika koje su bile sramotno male, a koje su itekako porasle, objasnila je ona.

Brnabić je poručila mladim lekarima da treba da budu sigurni da će te plate nastaviti da rastu.

Hvala vam na svemu što radite za našu zemlju, izabrali ste najhumaniji poziv, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Pre dodele zaposlenja mladim lekarima, zdravstvenim ustanovama u Srbiji uručeno je 330 najmodernijih i najsavrmenijih sanitetskih vozila, kao i određeni kontingent putničkih automobila.

Kompletno opremljena sanitetska vozila sadrže, pored osnovne opreme i respirator, rampu za prevoz pacijenata sa hendikepom, kao i vozila za prevoz pacijenata na hemodijalizu.