Rada Komazec – Kraljica reportaža

Rada Komazec – Kraljica reportaža

12/03/2022 Off By BERB

Piše: Ranka Čičak

 

Iako je reportaža najviši domet u novinarstvu zato što je nije lako napisati  i ne može svako da je  napiše, Rada Komazec, novinarka “Jedinstva”  piše sa  lakoćom angažovane  reportaže.   Briljantnim stilom, grandiozno i slikovito  svakoj reportaži daje  poseban pečat.

 

Ponekad flertuje sa literaturom,ali dobro pazi da ne pređe granicu i da se zadrži na novinskoj reportaži. Čitajući njene reportaže osećamo da smo  na terenu da poznajemo likove, da osetimo ljudsku nevolju, tugu , brigu..  Rada Komazec  verodostojno i majstorski oblikuje likove, a istraživanjem  dočarava suštinu i događaj .   Strpljivim i istraživačkim pristupom  sa sagovornikom uz opis  prirode, pokreta i zvuka dovodi reportaže do savršenstva.  Ona sve  vidi i čuje do najsitnijih detalja.    Odlikuje je  spretnost i  umeće da  u obliku dinamične priče prenese događaj,  poštujući pravila kompozicije reporterskog pisanja. U vremenima kada je sve iščašeno i izvan normale čitati reportaže  Rade Komazec  pravi je  užitak. Svaka njena  reportaža  od Kosova kod Knina do Kosova i Metohije  ostavlja čitaoca bez daha, pisane bez patetike, a duboko emotivne i sadržajne. Autentična po stilu , prepoznatljiva na opipljiv i životni način sa misaonom dubinom   rečima opiše  ono šta  zapaža i oseća.   Nadahnuto opisuje pejzaž  iz mesta  događaja same reportaže ,   ponire u srca likova, opisujući sve nedoumice , strahove , sreću, tugu , strepnju i sve ono što donosi život. Svaka reportaža je  posuta istim žarom  kada piše o stradanjima,nedaćama  i mukama svog naroda, do onih sa srećnim krajem i porukom.  Istraživanjem i umetničkim oblikovanjem u reportažama Rade Komazec prisutni su   talenat,krativnost, sposobnost zapažanja,  a nadasve  literarno izražavanje.  Kada obavi  dobro istraživanje  onda umetnički oblikuje činjenice  kojima raspolaže  i unosi svoj lični,  kreativni potencijal.  Kroz autentične  reportaže na zanimljiv način izveštava, opisuje,  upozorava , ukazuje i šalje poruku.

Stotine stranica ispisane srcem jedne žene o sudbinama malih ljudi koji su tu među nama zaboravljeni ona  svojim reportažama oživi i  postavi u centar događanja. U njenom slučaju  kvalitet je blizak genijalnosti a proizilazi iz činjenice da posao shvata kao zadovoljstvo.  Negujući reportažu Rada Komazec  promoviše  najviše vrednosti u novinarstvu  hrabrost, kritičku misao i uticaj na javno mnjenje. Novinarka Komazec često ume da kaže  da novinarstvo nije zanat, već da  je za dobrog novinara potrebno dobro obrazovanje , a za dobrog reportera teren, ljubav prema književnosti   i  saosećanje sa ljudima.

Autentičnim literarnim glasom koji je izdvaja kao  vrsnog  reportera čije reportaže mogu ući u udžbenike  novinarstva, Radi Komazec ne može odoleti ni stručni žiri na brojnim takmičenjima  za najbolju reportažu. Tako je Rada Komazec   četiri puta bila najbolji reporter u “Jedinstvu”, a dva puta odnela pobedu i Zlatnu Niku na  Internacionalnom festivalu reportaža  na kojem su  učestvovali reportera iz celog sveta.   Ako je reportaža kraljica novinarstva, Rada Komazec je kraljica reportaža.