Опредељени смо да јачамо политичку и економску сарадњу са Немачком

Опредељени смо да јачамо политичку и економску сарадњу са Немачком

11/03/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке Аналеном Бербок.

 

Изразивши задовољство због посете немачке министарке, министар Селаковић је истакао да, иако се реализује у изузетно сложеним међународним околностима, ова посета сведочи о високој посвећености Немачке нашем региону.

Селаковић је поручио да је наша земља опредељена за наставак високог нивоа политичког дијалога и јачање укупне сарадње током мандата канцелара Олафа Шолца и министарке Бербок, додавши да Србија, са своје стране, жели да буде препозната као поуздан, одговоран и предвидив партнер у региону западног Балкана.

 

Министар је указао да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера и највећих инвеститора у српску привреду, нагласивши да смо заинтересовани за даље унапређење економске сарадње кроз континуиран раст спољнотрговинске размене и коришћење инвестиционих потенцијала.

Шеф српске дипломатије је подвукао да је наша земља јасно и чврсто на свом европском путу, напоменувши да очекујемо даљу подршку Немачке за отварање кластера и убрзање наших европских интеграција.

 

Саговорници су се осврнули на прилике у региону, а министар Селаковић је нагласио да је за Србију очување мира и стабилности на западном Балкану од кључног значаја.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је поновио да са наше стране постоји опредељеност за дијалог и постизање компромисног решења.

У разговору је било речи и о ситуацији на истоку Европе, а министар Селаковић је истакао да Србија доследно инсистира на поштовању међународног права и територијалног интегритета и суверенитета држава.