Усвојен План прихвата угроженог становништва из Украјине

Усвојен План прихвата угроженог становништва из Украјине

10/03/2022 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

На 26. седници Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова којом је председавао председник Радне групе, министар унутрашњих послова Александар Вулин разматрана је актуелна ситуација у Украјини и усвојен је План прихвата држављана Украјине и угроженог становништва које је напустило Украјину.

 

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, комесар Kомесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић и помоћник начелника Управе граничне полиције Саша Арсенијевић поднели су детаљан извештај председнику Радне групе и министру унутрашњих послова Александру Вулину о држављанима Украјине у Републици Србији и становништву које је у Србију дошло након 24. фебруара.

На седници су, такође, разматрани и дефинисани начини на који ће наша земља решавати проблеме миграционих токова насталих услед кризе у Украјини. У том циљу Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојила је и План прихвата држављана Украјине и угроженог становништва које је напустило Украјину.

„Најпре желим да обавестим све грађане Србије да ће њихова држава, упркос великој кризи у свету, успети да очува мир и стабилност. У Републици Србији до сада није примећен масован прилив држављана Украјине. Kонкретно у периоду од 25. фебруара до 9. марта ове године у Републику Србију ушло је укупно 6.784, а изашло 5.721 држављана Украјине. Лица за која су извршене пријаве боравишта, извршене су у највећој мери на приватним адресама, дакле, реч је о људима који су помоћ и уточиште потражили код својих рођака и пријатеља. Напомињем да за сада не очекујемо никакав масовни прилив лица из Украјине”, истакао је министар полиције Вулин и нагласио да је Србија и овог пута спремна да адекватно одговори на све изазове и последице које могу бити проузроковане због актуелне кризе у Украјини.

„Ми смо једина земља на овом мигрантском путу која је у стању да се носи са последицама и ове кризе и да заштити и свој начин живота, али и да буде одговорна и хумана према људима који су у проблему. Република Србија под вођством Александра Вучића још једном показује да има институционалне одговоре на кризу. За разлику од већине земаља, ми увек имамо институционалне одговоре на проблем. Морам да напоменем да је милион и по људи  прошло кроз ову земљу, нису разбили скоро ни чашу, а док су стигли до Србије, палили су кампове, од Грчке, Бугарске, кад су отишли из Србије опет су палили кампове до Немачке, само у нашој Србији нису разбили ни чашу. То баш није случајно. Србија према мигрантима поступа на један хуман и људски начин, али исто тако штити своје грађане и не ремети њихов начин живота. Са истом одговорношћу приступамо и према кризи у Украјини”, поручио је министар полиције Александар Вулин.

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова поднели су извештај председнику Радне групе и министру полиције Александру Вулину о тренутном стању у центрима за смештај миграната и тражилаца азила и трендовима миграционих токова из земаља Азије и Африке током 2021. године.