Повратак глумице Иване Жигон на Народног позоришта у Београду

Повратак глумице Иване Жигон на Народног позоришта у Београду

10/03/2022 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Веома брижљиво је редитељка Ивана Вујић  бирала улогу којом ће се првакиња драме  Ивана Жигон вратити на сцену своје матичне куће.

 

У представи “Иранска конференција” веома актуелног  руског писца Ивана Вирипајева Ивана Жигон игра улогу иранске песникиње, која снагом уметности одговара на отворена питања  која намеће данашња цивилизација.

Повратак Иване Жигон догодиће се 13. марта на Сцени „Раша Плаовић” (20.30 ч), а у намери да се управо њеном  интерпретацијом ове улоге, у којој наступа и пева на персијском језику, најави велики празник пролећа који се у Ирану слави као Нова година (видео материјал можете погледати коришћењем следећег линка: https://drive.google.com/file/d/1_i8QeQ51Ao6cPAYK2lqhthhWR28Wk5x1/view?usp=sharing​ )

У представи играју: Радмила Живковић, Ивана Жигон, Небојша Кундачина, Слободан Бештић, Вања Милачић, Гојко Балетић, Маја Кундачина, Зоран Ћосић, Богдан Богдановић, Бојана Бамбић и као учесници видео конференције, Душан Матејић, Ива Милановић и Теодора Драгићевић

Драму Ивана Вирипајева „Иранска конференција“  у преводу Сање Милић, режирала је Иване Вујић, која је урадила идејно решење сценографије и одабир музике за представу. Драматург је Љубинка Стојановић, а ауторски тим чине још и  костимограф Душица Кнежевић, сценски говор Љиљана Мркић Поповић, сценски покрет Соња Вукићевић, видео рад Светлана Волиц и сценограф реализатор Јасна Сарамандић.

Представа је премијерно  изведена 9. марта на Сцени „Раша Плаовић“, што је уједно и прво извођење ове драме у Србији, а играли су  Радмила Живковић, Вјера Мујовић, Небојша Кундачина, Слободан Бештић, Вања Милачић, Гојко Балетић, Маја Кундачина, Зоран Ћосић, Богдан Богдановић, Бојана Бамбић и као учесници видео конференције, Душан Матејић, Ива Милановић и Теодора Драгићевић.