Нови рок за субвенције за набавку фискалних каса до 5. априла

Нови рок за субвенције за набавку фискалних каса до 5. априла

09/03/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас нови рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел фискализације, а који ће трајати од 15. марта до 5. априла, како би сви обвезници фискализације који се раније нису пријавили могли да добију помоћ државе.

 

„Ми ћемо сутра на седници Владе Србије усвојити одлуку о новом року за пријављивање за субвенције за набавку фискалних каса. Рок за пријављивање је од 15. марта до 5. априла и ја позивам све се нису пријавили за субвенције да сада то учине“, најавио је Мали.

Он је, приликом обиласка фризерског салона „Мастер клас“ у којем је инсталирана нова каса, истакао да имамо средстава у буџету за субвенције, да је све исплаћено на време и у динар, те да ће тако бити и са онима који се буду пријављивали у наредном периоду.

Министар је нагласио да од 1. маја за све који треба да буду обвезници новог система важи правило да морају да имају нове фискалне касе и уређаје и да потпуно раде по новом систему.

Мали је власнику салона „Мастер клас“ на Новом Београду Душану Личини изразио захвалност на томе што се на време прикључио е-фискализацији.

По старом систему фризерски салони нису имали обавезу издавања фискалних рачуна приликом пружања услуга, али према новом закону јесу, и хвала Душану на ажурности, одговорности и подршци новом систему фискализације, поручио је он.

Министар је салон обишао у друштву произвођача касе, компаније  „Галеб“, истакавши да је апарат који је инсталиран у фризерском салону леп и модеран и да је реч о потпуно новој технологији са којом идемо у корак са светом.

„Све иде брже и ефикасније, а у циљу боље борбе против сиве економије како би Душан и остали који раде у складу са прописима имали мање нелојалне конкуренције и могли да више да зараде“, указао је Мали.

Он је подсетио на то да је остало још нешто мање од два месеца до краја транзиционог периода за прелазак на нови модел фискализације и додао да сви обвезници могу да бирају између  200 софтверских и хардверских решења.

„Више од 130.000 обвезника је већ пријавило локације, а на мени је да их замолим да се што пре пријаве преко портала Пореске управе и да се не чека последњи дан јер ће настати гужва приликом инсталирања тих система“, рекао је министар.

Власник фризерског салона „Мастер клас“ Душан Личина изјавио је да Савез фризера сарађује са Министарством финансија веома активно.

„Апелујем на колеге да што пре уђу у систем јер није ништа тешко, лако је и  буквално као употреба мобилног телефона, само што у себи има интегрисан штампач. Ја сам пожурио јер волим да сам упознат са новим технологијама и да не би дошао у ситуацију да не могу нешто да решим због гужве у систему, у кол центрима. Дотле ћу бити потпуно спреман“, рекао је Личина.

Оснивач „Галеб групе“ Радослав Веселиновић рекао је да је та фирма стари партнер у фискализацији.

„Сада имамо нове касе које су андроид и да имамо довољне количине на лагеру. Позивам све обвезнике да се јаве и да што пре обаве тај део фискализације, да не чекају април јер ће бити велика гужва“, навео је Веселиновић и додао да у тој фирми очекују да ће бити неопходно урадити и до 1.000 инсталација дневно.

Претходни рок до када су обвезници могли да се пријаве за субвенције за нову фискализацију био је 31. јануар 2022. године.

Пријављивање за субвенције, за све који се нису пријавили у првом року, ће се одвијати на исти начин као и претходни пут. Та пријава је једноставна, не захтева много времена, а обвезници фискализације могу само једном да се пријаве, односно не могу накнадно да мењају пријаву.

Рок до када су обвезници фискализације у обавези да у потпуности пређу на нови модел је 30. април 2022. године.

Када је реч о предностима које доноси нови систем е-фискализације, оне су бројне. Пореским обвезницима, односно привреди, се олакшава пословање, смањују трошкови пословања на дужи рок, укида непотребно администрирање и самим тим ствара бољи пословни амбијент.