Значајан напредак Србије у борби против насиља у породици

Значајан напредак Србије у борби против насиља у породици

09/03/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Николић

 

Поводом обележавања деценије од усвајања Конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција Савета Европе), министарка правде Маја Поповић, која председава Савету за сузбијање насиља у породици, учествовала је на конференцији „ОснаЖене мењамо наше заједнице!“, одржаној у Палати Србијa.

 

Поповић је истакла да су одредбе Истанбулске конвенције интегрисане у правни систем Србије кроз одговарајуће нормативе Закона о спречавању насиља у породици, Породичног закона, Кривичног законика и Законика о кривичном поступку, чиме се наша земља издвојила као европски лидер у погледу правног оквира којим се штите жртве насиља у породици и партнерским односима.

Према њеној оцени, увођењем четири нова кривична дела и одговарајућом казненом политиком судова постигнут је значајан напредак у области заштите жена од различитих облика сексуалног насиља.

Министарка је нагласила да је Србија једна од малобројних држава које законом предвиђају обавезну процену ризика од насиља у породици, посредством које надлежни органи могу да изаберу и примене адекватне мере заштите.

„У циљу ефикасне превенције и заштите, Република Србија је у мају 2021. године усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021. до 2025. године. Њеним спровођењем наша земља постаје сигурније и безбедније место за жене и девојчице“, истакла је Поповић.

Независно експертско тело ГРЕВИО, које прати примену Истанбулске конвенције, препознало је напоре Републике Србије, као и постигнуте резултате, те је у свом извештају поздравило бројне иницијативе које је наша држава предузела ради прилагођавања својих норматива и праксе стандардима Савета Европе.

Поповић је посебно истакла значај медија у овој области и позвала их је да до краја пропрате судске поступке у случајевима породичног и родно заснованог насиља, како би јавност била упозната са исходом кривичног гоњења.

„Став државе о насиљу према женама је јасан и недвосмислен. Зато је потребно да медији стану у јединствен фронт са надлежним државним органима, како би нашу Србију учинили сигурним и безбедним местом за све наше грађане, а посебно за жене и девојчице“, нагласила је министарка.

На маргинама конференције, Поповић се састала и са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић.