Значајан простор за веће присуство инвеститора са Кипра

Значајан простор за веће присуство инвеститора са Кипра

09/03/2022 Off By BERB

Фото: Зоран Вујасиновић

 

Министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Републике Кипар у Србији Димитриос Теофилакту разговарали су данас о унапређењу економске сарадње, потенцијалима за повећање инвестиција за обновљиву енергију, као и о укупним билатералним односима.

 

Атанасковић је истакла изузетно пријатељске односе двеју земаља и изразила захвалност на принципијелном ставу када је реч о поштовању териториjалног интегритета Србије и на подршци Кипра у процесу европских интеграција.

Она је истакла да су од 2010. године приливи по основу улагања резидената Кипра у Србију износили приближно 527 милиона евра, што указује да постоји значајан простор за веће присуство инвеститора са Кипра у нашој земљи.

Министарка је упознала амбасадора са финансијским и нефинансијским бенифитима за инвеститоре у Србији.

У претходном периоду Министарство привреде закључило је осам уговора за реализацију инвестиционих пројеката са компанијама са Кипра у укупном износу од 165 милиона евра и преко којих је запослено око 3.000 нових радника“, рекла је Атанасковић.

Амбасадор Кипра указао је на могућности сарадње у области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

Теофилакту је нагласио да Кипар, као држава чланица ЕУ, може бити значајан партнер Србији и пружити помоћ у бољем коришћењу средстава из ЕУ, као и да види потенцијал у евентуалним трилатералним пројектима које би заједнички реализовали партнери из Србије, Кипра и Грчке.

„Учинићу све што је у мојој моћи да инвеститорима на Кипру представим Србију као кључну земљу на Балкану и упознаћу их са пословним амбијентом и изузетним условима за улагање који постоје у Србији“,  истакао је Теофилакту.

Саговорници су се сагласили да је неопходно одличне билатералне односе искористити за повећање економских активности.