Izjava stalnog predstavnika Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama

Izjava stalnog predstavnika Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama

02/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: MSP

 

Izjava stalnog predstavnika Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasadora Nemanje Stevanovića na 11. hitnom specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

 

Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.

Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te je, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog.

Dužan sam da ukažem na preambularni paragraf 13, i podsetim da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Svetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku  Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN.  Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas.

Republika Srbija će nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir. Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava.