Čadež: Kompanijama potrebna konkretna podrška na terenu

Čadež: Kompanijama potrebna konkretna podrška na terenu

25/02/2022 Off By BERB

Foto: PKS

 

Potrebna je konkretna podrška i svakodnevna komunikacija sa svim kompanijama koje trpe posledice situacije u Ukrajini kako bi se ublažio uticaj krize na evropska preduzeća ali i kompanije iz Srbije koje posluju sa Ukrajinom i Rusijom, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i član Borda direktora Evrokomore.

 

Čadež je na današnjem hitnom video-sastanku Borda direktora najveće evropske poslovne asocijacije – Eurochambres, koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora, istakao da se kriza u Ukrajini značajno odražava na poslovanje i domaćih i evropskih preduzeća.

„Moramo da razmišljamo šta možemo da uradimo da pomognemo kompanijama na terenu, i kada je reč o razmeni informacija i najavljenim sankcijama Rusiji“, rekao je Čadež.

Kompanije su sada u problemu jer nemaju jasne smernice na koji način da nastave svoje poslovanje, ukazao je Čadež govoreći o globalnom finansijskom uticaju krize u Ukrajini na svakodnevni rad privrednika.

„Situacija na terenu je takva da je otežano poslovanje naših kompanija sa Rusijom i Ukrajinom kako zbog problema u transferu novca, transporta i logistike, tako i zbog slabljenja tamošnje valute“, rekao je Čadež koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore.

Ističe da je važno da se održava stalna komunikacija između svih evropskih privrednih komora sa kolegama iz privrednih komora Ukrajine i Rusije koje su, takođe, članice Evrokomore.

Luc Friden (Luc Frieden), predsednik Evrokomore, napomnje da je situacija koja je nastala proteklih dana veoma ozbiljna za građane Evrope i evropske kompanije i da su za normalno poslovanje potrebni stabilnost i mir.