Србија и Израел партнери у енергетској транзицији

Србија и Израел партнери у енергетској транзицији

25/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће сарадња са Израелом у области зелене енергије,  енергетској транзицији и процесу декарбонизације допринети унапређењу свеукупних односа две државе. Она је, после потписивања Меморандума о разумевању између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике Израела о сарадњи у области зелене енергије, рекла да ће добри политички односи две земље помоћи да се оствари партнерски однос и у зеленој, енергетској транзицији.

 

„Србија и Израел имају добре пријатељске везе и билатералне, економске и политичке односе. Потписивање меморандума значи и основу за даљи развој односа у енергетици, посебно у области ОИЕ, где већ постоје компаније из Израела, али и када је реч о стварању још повољнијег привредног и инвестиционог амбијента, као и када говоримо о размени искустава. Чињеница је да је Израел далеко испред нас када је реч о декарбонизацији енергетског сектора и урадио је много више на пољу развоја области ОИЕ и ми желимо још више израелских инвеститора који ће улагати у зелену енергију. Меморандум који смо потписали важан је јер се не тиче само сарадње држава и министарстава, већ значи јачање веза између наших привреда, научних институција у области зелене енергије, сарадњу на новим технологијама, али и заједнички рад на повећању енергетске безбедности“, изјавила је потпредседница Владе.

 

Она је истакла да се Србија доношењем новог законодавног оквира, посебно Закона о коришћењу ОИЕ, јасно определила да иде ка декарбонизацији и започела процес енергетске транзиције.

„Јасно смо се определили да идемо ка одрживој, зеленој енергетици и повећању енергетске безбедности. Заинтересовани смо и за сарадњу са Израелом у гасном сектору, посебно када је реч о пројекту Источни Медитеран, што би за Србију значило да има још један правац снабдевања и нове снабдеваче, односно додатно унапредило енергетску безбедност“, рекла је Михајловићева.

Јахел Вилан, амбасадор Израела, изјавио је да ће сарадња у области зелене енергије омогућити да се ојачају пословне везе и унапреди област истраживања и позвао потпредседницу Михајловић да посети Изреал.

„Хвала потпредседници Владе Михајловић на активној улози коју има све време када је реч о сарадњи Србије и Израела. Меморандум је веома важан корак напред у развијању односа две државе, посебно када говоримо о зеленој енергији. Енергетика је један од најважнијих тема данашњице и у великој мери од енергетике зависи будућност и због тога треба да сарађујемо, посебно јер мислим да имамо једни другима много тога да понудимо и да заједно радимо на реализацији пројеката“, рекао је Вилан.