Izvanredni odnosi Srbije i Španije

Izvanredni odnosi Srbije i Španije

24/02/2022 Off By BERB
Izvor/Foto: MSP
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu sa ministrom inostranih poslova Španije Hozeom Manuelom Albaresom Buenom, u okviru prve zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.
Selaković i Albares konstatovali su da su odnosi Srbije i Španije izvanredni, izrazivši zadovoljstvo zbog čestih susreta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Selaković, koji se sa ministrom Albaresom sastao nedavno na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Stokholmu, pozvao je španskog kolegu da ubrzo dođe u posetu Beogradu.

Zahvalivši i ovom prilikom Španiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, Selaković je sagovornika upoznao sa situacijom na KiM i tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Upozorio je na konstante provokacije na terenu i činjenicu da Priština ne sprovodi obaveze  preuzete Briselskim sporazumom, dok je, sa druge strane, Beograd posvećen dijalogu, miru i stabilnosti u regionu.

Ministar Selaković je, takođe, zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, istakavši da naša zemlja ostaje čvrsto opredeljena za jedan od svojih najvažnijih strateških ciljeva, a to je punopravno članstvo u EU.

Dvojica ministara razgovarala su i o proširenju ekonomske saradnje i daljem usaglašavanju ekonomskih sporazuma između Srbije i Španije.