Radna poseta Kraljevini Španiji

Radna poseta Kraljevini Španiji

24/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Španiji  i tom prilikom imao odvojene susrete sa španskim kraljem Felipeom VI i predsednikom Vlade te zemlje Pedrom Sančezom.

Tokom boravka u Madridu, predsednik Vučić prisustvovao je potpisivanju Ugovora o kupovini dva transportna aviona C-295 Casa kompanije Airbus.
“Ovim ugovorom smo značajno ojačali našu vojsku. Time ćemo dobiti, konačno, važan deo naše ukupne avijacije, transportnu avijaciju. Taj avion moći će da prevozi 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko delovanje, prevoz robe, oruđa, oružja“, pojasnio je predsednik Republike.
Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se španskim zvaničnicima na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu, kao i podršci povodom otvaranja klastera i naglasio da se tokom sastanaka razgovaralo i o proširenju saradnje dveju zemalja.
“Španija je četvrta evropska ekonomija i četvrta po broju stanovnika. Veoma značajna zemlja za Srbiju i pored nepriznavanja Kosova, nastavljamo da razvijamo odnose”, naglasio je predsednik.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je prvu, istorijsku posetu španskog kralja ili premijera te zemlje Srbiji.
“Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak, to je prvi zvanični susret koji je imao neko iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo tom prilikom imati nekog od naših najviših zvaničnika, a svakako će doći i neko iz španske vlade“, dodao je predsednik ističući da je sve veći broj španskih investicija, te da raste trgovinska razmena, koja sada iznosi 812 miliona evra godišnje.
„Raste i izvoz Srbije u Španiju, najviše zbog Ziđina, pošto oni moraju da uvoze bakar za automobilsku industriju. Postoj i velika zainteresovanost španskih privrednika za Srbiju i to je razlog za organizovanje biznis foruma u oktobru“, zaključio je predsednik Vučić.