Нулти степен толеранције према сваком облику насиља

Нулти степен толеранције према сваком облику насиља

23/02/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Нулти степен толеранције према сваком облику насиља и сигурност жена и девојчица увек и на сваком месту, апсолутни је приоритет Владе Републике Србије и на томе сви заједно треба да радимо, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на почетку реализације пројекта „Сигурност жена и девојчица у јавном простору“.

 

Кисић је истакла да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања активно радило на доношењу два стратешка документа који дају значајан допринос превенцији и сузбијању родно заснованог насиља и промптној реакцији и адекватној подршци уколико дође до насиља. Реч је о Националној стратегији за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025. године и о Стратегији деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026. године.

Министарство, нагласила је Кисић, издваја значајан део финансијских средстава за трансфере локалним самоуправама, које распоређују ову врсту подршке тамо где је она најпотребнија, а ове године је планирано 500 милиона динара за ту намену.

Министарка Кисић је додала да Србија у овом моменту има седам лиценцираних пружалаца услуге прихватилишта за жртве насиља и 10 лиценцираних пружалаца услуге СОС телефона за жене жртве насиља. Међу лиценцираним пружаоцима услуга је и СОС телефонска линија за подршку женама са искуством насиља, која је под окриљем Министарства, на броју 0800-222-003, где жртве насиља могу добити подршку у сваком моменту.

„Морамо да радимо на побољшању свести и сигурности код жена, повећању свести да се осећамо лепо у својој кожи, да им дамо до знања да нису саме, да је њихова држава уз њих и да увек имају коме да се обрате“, поручила је проф. др Кисић.

Пројекат „Сигурност жена и девојчица у јавном простору“ обухвата седам грантова од по 24.000 фунти, за седам лиценцираних сигурних кућа у Србији и допринеће да њихове услуге буду још приступачније, ефикасније и доступније у заштити жртава насиља, посебно жена и девојчица. Пројекат је покренула UN Women, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Републике Србије и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.