Побољшање законодавног оквира у области социјалног предузетништва

Побољшање законодавног оквира у области социјалног предузетништва

23/02/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић на 14. годишњој конференцији о економским реформама у Србији, коју је организовао NALED изјавила је да Закон о социјалном предузетништву, који је Народна скупштина Републике Србије усвојила 4. фебруара ове године, омогућава подстицајно окружење за развој социјалне економије и показаће да смо солидарно друштво.

 

На конференцији, на којој су представљене препоруке за уклањање административних препрека пословању у Србији, тим Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добио је Специјално тимско признање за заједнички допринос успостављању законског оквира за развој солидарне економије и социјалног предузетништва у Србији.

Кисић је захвалила на препознатом значају рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у мерама и активностима које су усмерене ка побољшању социјално-економског положаја свих грађана, а поготово оних који су најосетљивији и који се налазе у стању социјалне потребе.

Министарка Кисић је подсетила да се на овај закон чекало више деценија и да, иако више од 20 година постоје предузећа која имају елементе социјалних, та област није била законски регулисана.

Навела је да су све анализе у „Сивој књизи“ продуктивне и да ће допринети да заједничким активностима буде побољшан законодавни оквир у области радног права, чиме ће се ојачати економски просперитет свих грађана Србије.

Кисић је додала и да се нада да ће у наредном периоду бити усвојен Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, како би и радници који су ангажовани на сезонским пословима могли да остваре сва права која им и припадају.