U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena izložba „Simbol(i) grada”

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena izložba „Simbol(i) grada”

23/02/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice”, autora Stevana Martinovića, koja je nastala u saradnji Medija centra „Odbrana” i Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Saradnja između te dve institucije kulture postoji još od 2015. godine. Direktor Medija centra „Odbrana” potpukovnik Biljana Pašić podsetila je da je te godine u Domu Vojske Srbije otvorena izložba „Mač i pero – Živko Pavlović, akademik i general”, a da su u palanačkom Narodnom muzeju predstavljena odabrana dela iz bogate zbirke Doma Vojske Srbije u okviru izložbe ,,Poetika i sudbina 20. veka”.

Godinu dana kasnije, sa velikim uspehom i na obostrano zadovoljstvo, u Velikoj galeriji Doma VS realizovana je izložba ,,Predstave čoveka”, a nakon toga u Smederevskoj Palanci izložba grafika „Čitanje linije” iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Izložba koju danas otvaramo reprezentativna je postavka koja sadrži kolekciju slika gotovo svih najznačajnijih predstavnika srpskog modernizma prve polovine 20. veka, poput Save Šumanovića, Paje Jovanovića, Mila Milunovića, Marka Murata, Leona Koena, Petra Lubarde, Milana Konjevića, Bete Vukanović, Natalije Cvetković i drugih.

– Svevremenske i opšteljudske poruke koje nam ovi autori šalju kroz neprolazno blago koje su nam ostavili, utkane su u tradiciju jednog naroda i simbolizuju njegovu potrebu da stvara neprolazne vrednosti. Upravo zato, simboli, kao jedna od terminoloških odrednica postavke pred nama, vidljivi su u svakom od ovih dela koja istinskog poklonika umetnosti ostavlja bez daha – istakla je potpukovnik Biljana Pašić.

Prisutnima se obratio i autor izložbe Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koji je govorio o nastanku kolekcije slika i istakao da ona predstavlja nastojanje jedne generacije i palanačkih elita šezdesetih i sedamdesetih godina da svoj identitet potraži i na tržištu umetnina. Čitava zbirka je kupljena a kasnije zbirana kroz različite poklone, akvizicije i na druge načine. U prvom periodu najviše dela je otkupljeno od nekad bogate i velike međuratne kolekcionarske porodice Novaković, čija se privatna vila „Draga” nalazi 200 metara od Muzeja.

– Potez Palanke bio je i logičan u tom trenutku – kupovina vrednosti koje će zadovoljiti potrebe novog društva u Smederevskoj Palanci, pravo na lepotu, na mladost jedne poletne umetnosti kao što je srpska moderna u tom trenutku, pre svega u institucionalnom smislu, pravo na ekskluzivnost u vidu slika koje su bile u posedu bogatih porodica, kolekcionara, buržoazije, a sada su pravo svih građana Smederevske Palanke da u njima jednako uživaju i da ih smatraju za svoju baštinu – rekao je Martinović.

Izložbu je otvorio prof. dr Dragan Bulatović, recenzent izložbe, istakavši da ne treba porediti izložene slike poznatih umetnika sa njihovim najboljim delima izloženim u nacionalnim muzejima i galerijama, ali treba kolekciju slika posmatrati sa stanovišta uticaja na mlade ljude, na to koliko je ona promenila kulturni habitus zajednice. U osnovi je postojala mudra politika da se ta dela otkupe i donesu u Muzej i tako sačuvaju za naredne generacije.

Ova atraktivna izložba otvorena je do 2. aprila. Stručno autorsko vođenje kroz izložbu biće 5. i 19. marta u 13,00 časova.