Ускоро пуштање у рад ТЕ ТО Панчево

Ускоро пуштање у рад ТЕ ТО Панчево

22/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Термоелектрану-топлану (ТЕ-ТО) Панчево и поручила да процес енергетске транзиције неумитно тече и да је циљ да имамо и енергетску безбедност и да заштитимо животну средину.

 

“Не постоји ништа лепше за једну државу него кад се нови објекти граде и завршавају, посебно у области енергетике. Основ модерног и развојног енергетског сектора су нове инвестиције и поносна сам на то што смо, откако смо преузели овај ресор пре нешто више од годину дана, имали завршетак постројења Дубока прерада, пуштање у рад гасовода Балкански ток, почетак изградње гасне интерконекције Ниш-Димитровград, а у марту, кад се заврши пробни рад, имаћемо и званично пуштање у рад ТЕ ТО Панчево. Овај објекат важан је и због когенерaције, због ефикасности у производњи и заштите животне средине, али и због веће енергетске безбедности”, рекла је Михајловићева у Панчеву.

Она је рекла да је у градњу нове електране уложено више од 170 милиона евра и да ће запошљавати око 120 људи, и додала да се нада да ће бити још инвестиција у нашој земљи компанија које су реализовале овај пројекат.

Директор „Гаспром енергохолдинга Србија“ ТЕ-ТО Панчево, Александар Варнавски, рекао је да ће ТЕ ТО Панчево, као постројење за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије које користи природни гас, као еколошки најчистији енергент, бити прва парогасна електрана у Србији.

“Наш рад није био лак због пандемије и неких других околности, али уз подршку Министарства рударства и енергетике и наших акционара из „Гаспром енергохолдинга Србија“ и НИС-а успешно завршавамо овај пројекат. Сада се врше припреме за пуштање у рад и ускоро ће Србија добити нову електрану, што ће омогућити  побољшање електроенергетске ситуације у Србији и у значајној мери повољно утицати на квалитет ваздуха у Панчеву”, рекао је Варнавски.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је ТЕ-ТО Панчево један од темељних пројеката за будући развој НИС-а и да овом инвестицијом компанија наставља да развија домаћи енергетски сектор и јача стратешко партнерство са Владом Србије и Градом Панчевом.

“Спроводећи нашу енергетску транзицију, значајно јачамо капацитете компаније за производњу електричне енергије. Истовремено, у Србију доносимо савремене технологије које доприносе унапређењу заштите животне средине и отварамо нова радна места за младе стручњаке. Од посебне је важности што ће стабилан рад нове гасне електране додатно допринети сигурности у снабдевању електричном енергијом у Србији”, истакао је Тјурдењев.