Digitalni Muzej grada Beograda

Digitalni Muzej grada Beograda

22/02/2022 Off By BERB

Фото: Live View Studio

 

Београђани и гости града ће од марта 2022. године бити у прилици да уз помоћ апликације, на различитим локацијама у престоници виде значајне историјске експонате које чува Музеј града Београда и сазнају нешто о њима.

 

Пројекат „Дигитални Музеј града Београда“ ће кроз апликацију проширене стварности на савремен и иновативан начин приказати  јавности значајне експонате које чува Музеј града Београда и приближити јој богату историју Београда.

Помоћу апликације, путем телефона или таблета, корисници ће моћи да доживе интеракцију са виртуелним експонатима на различитим локацијама у граду.Технологија проширене стварности омогућиће им да виде стварност обогаћену културним садржајима и мултимедијалним информацијама, односно да сазнају нешто више о историји Београда и виде предмете као што су Макринова глава из Античког доба, Миним новчић из гвозденог доба или да сретну мамута, фосиле и Винчанску фигурину из праисторије на улицама Београда.

 

На степеништу испод Бранковог моста, моћи ће да се виде мамут и макета првог електричног трамваја у Београду. Код Капије Карла VI на Калемегдану, уз помоћ апликације моћи ће да се виде планови Београда из 17. и 18. века, а код Чесме Мехмед-паше Соколовића Београдско четворојеванђеље. На згради Народне банке апликација ће нам приказати Портрет краљице Марије Карађорђевић Паје Јовановића из 1929. године, а на згради САНУ-а Косовка девојка Уроша Предића из 1919. године. Биста цара Макрина моћи ће да се види на згради Филозофског факултета на Студентском тргу, а још једна слика Паје Јовановића, Крунисање цара Душана, на Теразијама у пролазу Безистан.

 

Основа концепта је дигитализација и виртуелни излазак садржаја из збирке Музаја града Београда у јавни простор, креирање интерактивне поставке и представљање експоната у проширеној и виртуелној стварности кроз употребу нових медија и иновативних решења за промоцију културног наслеђа Београда.

Пројекат реализује Live View Studio уз подршку Министарства за иновације и технолошки развој.