Србија и Канада партнери у процесу декарбонизације

Србија и Канада партнери у процесу декарбонизације

21/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Жилом Норманом, амбасадором Канаде, о сарадњи две државе у енергетици и рударству, посебно у области енергетске транзиције и процесу декарбонизације електроенергетског сектора.

 

„Донели смо нови законодавни оквир у области рударства и енергетике усклађен са регулативом ЕУ, који укључује нови Закон о коришћењу обновљивих извора енергије. Такође смо започели израду најважнијих стратешких докумената – нове стратегије развоја енергетике и интегрисаног националног плана за климу и енергетику. Наша визија је да осигурамо енергетску безбедност и омогућимо климатски неутралан развој Србије, јер енергетска транзиција, одрживи развој и зелена агенда представљају нову шансу за привредни раст. Промена структуре нашег енергетског микса значи бржи пут ка достизању циља, а то је потпуна енергетска независност и потребно је да што пре кренемо са реализацијом стратешких планова и изградњом нових енергетских капацитета. Отворени смо за разговоре о свим енергетским изворима, укључујући и нуклеарне електране. У новом инвестиционом плану, који обухвата планиране и потенцијалне пројекте у области рударства и енергетике, укупне вредности веће од 35 милијарди евра, ОИЕ чине више од половине предвиђених нових енергетских капацитета”, рекла је Михајловићева.

 

Амбасадор Норман је рекао да је енергетска транзиција изазов на глобалном нивоу и да је Канада спремна да пружи Србији подршку на том путу, посебно када је реч о процесу декарбонизације.

„Честитам на свему што сте урадили до сада, посебно имајући у виду изазове са којима се Србија, али и цео свет суочава у тренутку енергетске кризе и борбе са климатским променама, и подржавамо процес који сте започели. Било би добро и да имамо заједнички састанак у онлајн формату, где ће канадски стручњаци и представници компанија разговарати са вашим Министарством. Мислим да постоји простор да разменимо искуства, пружимо техничку подршку, да чујемо једни друге и да унапредимо сарадњу у овој области, која је важна за цео свет. Изазови са којима се суочавамо су велики, а с обзиром на то да Канада напушта у потпуности производњу енергије из угља, можемо да пренесемо своја искуства из тог процеса“, рекао је он.

 

На састанку је било речи и о компанијама из Канаде које послују у Србији у сектору енергетике и рударства и могућностима за раст инвестиција. Потпредседница Владе је поновила да је реализација рударских пројеката у Србији могућа једино ако се поштују сви стандарди заштите животне средине, као и да неће бити дозвољене технологије и процеси производње који имају негативан еколошки утицај.