Блиска културна сарадња приоритет у односима са Мађарском

Блиска културна сарадња приоритет у односима са Мађарском

21/02/2022 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар за људске ресурсе Мађарске Миклош Кашлер разговарали су данас у Београду о унапређењу сарадње у области филмске индустрије, могућности заједничких копродукција, као и о сарадњи на пољу заштите културног наслеђа и сарадње установа културе.

Гојковић је истакла да су односи наше две државе на историјском нивоу, као и да председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Мађарске Виктор Орбан интензивно и редовно разговарају о стратешком пријатељству двеју земаља, као и да је један од приоритета влада Србије и Мађарске блиска сарадња и у области културе.
Кашлер је оценио да су мађарско-српски односи веома узнапредовали у последњих неколико година и навео да је почаствован што је и сам учествовао у њиховом интензивирању, као и да је култура једна од области где је направљен важан искорак.
Гојковић је подсетила на то да су две земље прошле године обележиле 100 година од дипломатских односа и истакла да је Србија захвална Мађарској на подршци на путу ка чланству у ЕУ, као и подршци кроз размену искуства на пољу унапређења законодавства у циљу усаглашавања са европском легислативом.
Она је рекла да је за Србију важан пример Мађарске и у стратешким опредељењима у области културе, као и улагањима у инфраструктуру и да је Србија кренула тим путем инвестирања у културу, наводећи пример великог пројекта реконструкције зграде старе железничке станице за потребе Историјског музеја.
Гојковић је указала да је заједничко за обе државе да су ове године издвојиле више средстава за културу, као и да су усредсређене на децентрализацију културе, те да је избор Града Чачка за прву престоницу културе Србије 2023. године прилика за додатну сарадњу и представљање мађарске културе у Србији.
Кашлер истакао да је важно да мађарска култура буде представљена на читавој територији Србије.
Гојковић и Кашлер су нагласили значај Меморандума о разумевању о сарадњи у филмском сектору, који је потписан приликом њене недавне посете Будимпешти, а којим се подстиче сарадња, копродукциони пројекти и посебно сарадња у области представљања заједничке историје и догађаја који повезују две земље.
Гојковић је напоменула да је посебно важна сарадња у области филма, као гране у коју и Србија и Мађарска значајно улажу и указала на то да је то добра основа за разговоре о копродукцијама и снимање заједничких пројеката, као што је серија о Јанку Сибињанину.
Кашлер је истакао изузетну важност јачања сарадње између установа културе у области музеологије, а као добар пример издвојио сарадњу народних музеја у Београду и Будимпешти.
Током сусрета било је и речи о сарадњи у оквиру Европске престонице културе, као и области културног наслеђа и у том контексту подизања споменика Николи Тесли у Будимпешти, у оквиру договора две земље о подизању споменика Сибињанин Јанку у Београду и споменика Тесли у Будимпешти.