Одрживост заједничке будућности

Одрживост заједничке будућности

18/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Први београдски Think Tank, у оквиру иницијативе Појас и пут, одржан је данас, 18. фебруара у Палати Србија. Главни организатор конференције је Институт за Појас и пут, кога су формирали Влада Републике Србије, Привредна комора Србије и Универзитет у Новом Саду, у чијем саставу ће се наћи и велики број компанија и универзитета из земаља са Појаса и пута.

Beograd, 18. febraura 2022. – Institut za Pojas i put koji su formirali Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu organizovali su panel diskusiju pod nazivom “Odrzivost zajednicke buducnosti”. Dogadjaju su prisustvovali: ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Tomislav Momirovic, generalni sekretar Narodne Skupstine Veljko Odalovic, direktor Instituta “Pojas i put” Bojan Lalic i minister savetnik iz ambasade NR Kine Tian Yishu. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

Експерти земаља чланица Иницијативе, дали су данашњим закључцима значајан допринос у планирању заједничке, одрживе будућности. Овој једнодневној панел – дискусији присуствовали су експерти из Кеније, Италије, Бугарске, Мађарске, Малезије, Марока, Узбекистана, Русије, Словеније, Кине и Србије.

На конференцији су говорили: Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Вељко Одаловић, генерални секретар Народне Скупштине, Чен Јанкина, заменика генералног директора Одељења за спољне послове Џеђанг провинције и Луо Гуаншенга, потпредседника Народног удружења за пријатељство са страним земљама Канцеларије за спољне послове Фуџијан провинције.

Говорници су се осврнули на Агенду 2030 као и Циљеве одрживог развоја Уједињених нација, али и друге важне теме за јачање међународног развоја.

Назив Одрживости заједничке будућности је била тема данашње дискусије и симбол Иницијативе Појас и пут. Одрживост се осликава у свим сегментима нашег постојања и представља меру способности да не нарушимо природне токове.

У складу са актуелним пандемијским ограничењима, учесницима и слушаоцима који нису могли да присуствују Think Tank панелу у Београду, омогућено је и присуство у хибридном (онлајн) моделу, путем активног линка.

Заједничка визија свих земаља чланица, као и међусобна сарадња и повезаност на економском, културном, академском и политичком нивоу, кључне су за раст и развој свих нација. Како би се задржао растући тренд напретка неопходно је стално ојачавати механизме сарадње и промоције остварених резултата.