Naši glumci i jedna mlada balerina u predstavi čuvene trupe Peeping Tom

Naši glumci i jedna mlada balerina u predstavi čuvene trupe Peeping Tom

18/02/2022 Off By BERB

Foto: Anuška/foto materijal iz predstave „Dete“

 

Čuvena belgijska trupa Peeping Tom stiže na 19. Beogradski festival igre sa komadom „Dete“ čuvenog koreografskog dvojca Gabrijele Karizo i Franka Šartijea.

 

Za ovu predstavu, koja će se izvoditi 19. i 20. marta u Operi Madlenianum, trupa je ovih dana izabrala domaće igrače i glumce koji će biti deo izuzetnog pozorišnog doživljaja. Uloga devojčice u komadu, pripala je Anuški Damodaren, učenici drugog razreda Baletske škole Nacionalne fondacije za igru u klasi Marije Janković. Desetogodišnja Anuška poseduje scensko iskustvo i govori nekoliko jezika, pa će lako naučiti koreografske zadatke. U multinacionalnom ansamblu koji čine 15 igrača, zapažene uloge će takođe imati beogradski glumci Milica Blagojević i Bora Nenić.

 

Nakon komada “Otac” i “Majka”, “Dete” je treći deo porodične trilogije koja proučava teme pamćenja, sećanja i tragičnog istraživanja veza. U ovom delu, Gabrijela Karizo i Frenk Šartije, laureati Nagrade Jovan Ćirilov u okviru prethodnog 18. Beogradskog festivala igre, istražuju izvore psihoze iz dečijeg ugla posmatranja. Kako se deca nose sa odsustvom, gubitkom, konfliktima? Postojeće okruženje pretvara se u niz čudnih i nadrealnih slika, sa likovima koji dele neprijateljsku atmosferu. U isto vreme, komad nudi pravu pozorišnu radost, jer prikazuje neviđene situacije i donosi emocionalno iskustvo koje liči na san.  Po rečima kritike, tvorci trupe Peeping Tom su ovim komadom “još jednom potvrdili svoj čudesni dar, i hrabro uveli zlu Alisu u zemlju horora.”

 

Beogradska publika je do sada videla nekoliko najvažnijih ostvarenja ove trupe, upravo na Beogradskom festivalu igre, i to komade „Ulica Vanderbranden br. 32 “, „Izdaje se“, „Otac“, kao i diptih „Vrata koja nedostaju“ i „Napuštena soba“.

Nagradu Jovan Ćirilov u Beogradu će primiti Frank Šartije.