Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije

Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije

15/02/2022 Off By BERB
Foto: mod.gov.rs
Dan državnosti Republike Srbije obeležava se danas nizom manifestacija uz najviše državne i vojne počasti.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Republike Suzana Paunović, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde, položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. U pratnji izaslanika predsednika Republike bili su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu gospođa Paunović je napisala:
„U spomen neznanom junaku, svim neznanim i znanim junacima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije, u znak večne zahvalnosti i poštovanja. Svojom žrtvom učinili ste nerazrušivim temelje naše slobode i nezavisnosti. Vama u večan spomen, nama i potomstvu u večan nezaborav.“

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas povodom Dana državnosti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ukazom predsednika Republike 250. raketna brigada za PVD odlikovana je Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena, a među odlikovanima  je i 129 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Centralnu državnu ceremoniju povodom proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije, u memorijalnom kompleksu u Orašcu predvodiće predsednica Vlade Ana Brnabić. Svečanosti će prisustvovati narodni poslanici, ministri u Vladi Srbije, predstavnici institucija Republike Srpske, sveštenstva i diplomatskog kora, a delegaciju Vojske Srbije predvodiće zamenik načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković.

U okviru obeležavanja današnjeg praznika, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće venac u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Današnjim aktivnostima na obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije prethodila je počasna artiljerijska paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu koju je, u skladu sa naređenjem predsednika Republike Aleksandra Vučića, izvršila Garda Vojske Srbije.

Dan državnosti Republike Srbije – Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici predvođeni Karađorđem, na zboru u Orašcu odlučili su da podignu Prvi srpski ustanak. Istog datuma 1835. godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije.