Čadež: Susreti za još jaču saradnju Srbije i regiona sa Nemačkom

Čadež: Susreti za još jaču saradnju Srbije i regiona sa Nemačkom

14/02/2022 Off By BERB

Foto: Jovana Majstorović

 

Nemačka sa oko tri milijarde evra ulaganja u našu privredu u protekle dve decenije, vodeći je naš investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije, izjavio je danas u u Berlinu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

 

„Kada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede“, istakao je Čadež u obraćanju na svečanosti povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu.

Podsećajući da Sretenje simboliše i susretanje, razgovore, dijalog, Čadež koji boravi u radnoj poseti Nemačkoj najavio je važne susrete, u Berlinu i Minhenu, gde će narednih dana imati sastanke sa zainteresovanim stranama u nemačkoj politici i industriji  o jačanju biletaralne saradnje i prioritetima kada je reč o regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Za naše proizvode, po rečima predsednika PKS,  Nemačka je prvo izvozno tržište, a ukupna investiciona, privredno-trgovinska i politička saradnja na visokom je nivou. Naglasio je i  značaj velike nemačke podrške uvođenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji koje omogućava školovanje kadrova prema potrebama privrede.

„Veliki broj Srba je ovde u Nemačkoj,  gde sam i ja živeo  od svoje 13-te godine. Dijaspora je vrlo važna spona za umrežavanje kompanija, ulaganja i unapređenje poslovnih veza. Pokrenuli smo posebnu digitalnu platformu u okviru projekta “Poveži se Srbijo” kako bi dijasporu umrežili sa  privredom u zemlji  i podstakli njihove investicije i saradnju zasnovanu na obostranom ekonomskom interesu. Važno nam je da je PKS u tom procesu prepoznata kao partner i podrška“, dodao je Čadež.

Najavio je da će na proleće, prvo u martu u Štutgartu, i u maju u Berlinu biti organizovane, za nemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, investicione konferencije koje PKS priprema u saradnji sa partnerskim nemačkim komorama. Na ovim događajima biće predstavljen  potencijal i konkretne mogućnosti za ulaganje i poslovanje.

Predsednik PKS je ukazao i na  nemačku podršku regionalnim  integracijama na Zapadnom Balkanu i istakao da će realizacija inicijative Otvoreni Balkan doprineti povezivanju i ekonomskom jačanju regiona i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine. Region kao celina  biće atraktivniji za investitore i konkurentniji na globalnom tržištu, poručio je predsednik PKS.

Na prijemu u  Ambasadi Srbije u Berlinu, prisustvovali  su predstavnici  diplomatskog kora, nemačkih institucija, poslovne zajednice i srpske dijaspore u Nemačkoj.