Protest podrške „kamperima“ ispred Predsedništva: Srbija nije na prodaju

Protest podrške „kamperima“ ispred Predsedništva: Srbija nije na prodaju

13/02/2022 Off By BERB

Izvor: Beta, N1 Beograd/Foto: N1

 

U centru Beograda održan je protest podrške meštanima iz ugroženih područja koji četvrti dan kampuju ispred Predsedništva Srbije, u borbi za uvođenje trajnog moratorijuma na istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Direktor kampanje „Kreni promeni“ Savo Manojlović rekao je na početku protesta da vlast ima rok da do 15. februara usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, inače će na tom mestu na Dan državnosti biti organizovan novi masovni protest, odnosno, kako je rekao, Sretenjska odbrana Ustava i državnosti.

Okupljenima se obratila i glumica Svetlana Ceca Bojković koja je upozorila da je uništenje ruralne sredine udar na opstanak nacije.

Zatim je u Ulici kralja Milana formirana protestna kolona koja je centrom Beograda stigla do zgrade RTS-a gde su se okupljenima obratili aktivisti i meštani ugroženih područja Zlatko Kokanović i Ljiljana Bralović.

Kokanović je rekao da je tu kako bi se obratio “javnoj kući” kojoj svi plaćamo mesečnu pretplatu, a nijedno slovo nije rekla o Rio Tintu i problemima ljudi iz ugroženih područja.

“Neka nas slikaju sa svojih prozora i prenesu predsedniku da smo tu, i da ćemo doći u utorak opet”, poručio je Kokanović.

On je pozvao predsednika Aleksandra Vulića da se “dozovi pameti” i “sutra naredi svojim poslušnima da izlgasaju” zakon o trajnoj zabrani eksploatacije bora i litijuma.

“Živote ćemo svoje položiti u Jadru, ako se ne dozovete pameti, vaša korumpirana vlast pašće u Jadru”, rekao je Kokanović.

Bralović je vrlo oštro govorila o RTS-u poručivši da pozdravlja čestite prostitutke koje svojevoljno prodaju svoje tele i ne ugrožavaju druge, za razliku od zaposlenih na javnom servisu koji se, kako je rekla, prostituišu dušom i ugrožavaju ceo narod.

“Ovi ovde su zapravo krivi za sve zlo koje nas je priteglo i pritiska nas već više od 20 godina”, poručila je ona.

Nakon obraćanja ispred zgrade javnog servisa, učesnici protesta vratili su se u kamp ispred Predsedništva Srbije.

Premijerka Srbije 20. januara je rekla da je projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto obustvavljen, ali poslednjih dana sa terena stižu informacije o tome da ta multinacionalna rudarska kompanija i dalje otkupljuje zemljište za rudnik litijuma i bora.

Policija nije odobrila skup koji se kao i svi prethodni odvija pod sloganom “Srbija nije na prodaju”.

Kako javlja reporterka N1, osim saobraćajne policije na raskrsnici “kod Londona”, na protestu nije vidljivo prisustvo pripadnika snaga bezbednosti.