Najbrojnija delegacija privrednika u nedelji “Poljoprivreda i prehrana” na Svetskoj izložbi

Najbrojnija delegacija privrednika u nedelji “Poljoprivreda i prehrana” na Svetskoj izložbi

13/02/2022 Off By BERB

Foto: Nada Mitrović

 

Fokus više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, koji učestvuju u Osmoj tematskoj nedelji „Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai“, biće na povezivanju sa ino partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i međunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

 

Povodom obeležavanja Dana državnosti, 15. februara, Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom, vladom, Paviljonom Srbije i Ekspo timom, organizovala je i poseban biznis program na nekoliko lokacija Ekspo-a, koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

“Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu”, poručio je Bogunović.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja. Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA – Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima. Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu, ukazao je Bogunović. Prema njegovim rečima, Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani PIK Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe, Apple Worlda, kao i mnogih drugih malih i srednjih preduzeća.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji “Poljoprivreda i prehrana”, od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor,  Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir grup, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Investiciona konferencija Serbia Country Business Briefing biće usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood, sajam prehrambene industrije koji se u ovom periodu održava u Dubaiju.