Уручене награде победницима конкурса „Писмо Божић Бати”

Уручене награде победницима конкурса „Писмо Божић Бати”

12/02/2022 Off By BERB

Фото: Пошта/Вук Бранковић

 

Мали уметници – победници конкурса „Писмо Божић Бати” окупили су се на свечаности у ПТТ музеју где им је, у присуству Његове Светости Патријарха српског Порфирија, награде уручио Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Уз посебну захвалност Патријарху Порфирију на подршци и указаној части, Зоран Ђорђевић је истакао друштвено-одговорну улогу Поште Србије, која се, између осталог, огледа и у деветнаест година дугом подстицању развоја талената и истинских традиционалних и породичних вредности код деце кроз традиционални наградни литерарни и ликовни конкурс.

„Свесни одговорности коју носи такав континуитет нашег конкурса, желели смо да традицију неговања писања писама и писмености усмеримо на јачање светосавског духовног и културног наслеђа на коме почивају истинске вредности нашег друштва. Зато смо одлучили да позовемо девојчице и дечаке да пишу писма Божић Бати, и да се у исто време радују, играју, развијају своју креативност и уче кроз свет писма и уметности. Чињеница да су нам стигли радови више од 7.000 деце из свих крајева Србије, потврђује да су најмлађи, њихови родитељи, васпитачи и наставници, препознали универзалне поруке мира, поштовања, толеранције и разумевања, које наш конкурс „Писмо Божић Бати” преноси”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Патријарх Порфирије честитао је победницима истичући да је писмо Божић Бати писмо Христу – Богомладенцу као детету у којем свако од нас има могућност да искаже своје жеље и потребе и да је зато свако овакво писмо молитва. „Онда када је молитва чиста, када је од срца, када је извор љубави – Бог увек одговoри. Ко год је покушао да на топaо и искрен начин, из дубине своје душе, упути молитву Богу, имао је прилику да се увери да Бог постоји. Молитва је истовремено и израз наше жеље да сваком човеку буде добро и да сваки човек треба да буде наш пријатељ и наш брат. Отуда нема боље делатности, нити лепшег посла од писања писама Божић Бати. Ја вас у томе подржавам и знам да је Бог пре свега љубав и да ће увек бити на сваком месту и нама излазити у сусрет”, поручио је Патријарх српски Порфирије.

Књижевница Мирјана Булатовић, председница Комисије за избор најбољих радова, похвалила је литерарне и ликовне таленте, као и неизмеран труд свих учесника конкурса. „Награде су намењене за по пет најбољих радова у обе конкуренције, а заслужило их је бар трипут толико”, рекла је Булатовић обраћајући се победницима.

Конкурс „Писмо Божић Бати” реализован је од 1. децембра 2021. до 7. јануара ове године.

Победница је Марија Ераковић (12), ученица шестог разреда ОШ „Мића Станојловић” из Коцељеве, за песму дугог стиха „Мој најлепши Божић”. Друго место освојиле су Тијана и Тара Маливук (6) из
Сремских Карловаца, за ликовни рад. Трећа награда припала је Павлу Марковићу (7) из Београда, за кратак прозни текст „Писмо Божић Бати”. Четврту и пету награду освојиле су Ема Лешки (10) из
Госпођинаца, и Уна Глигоријевић (9) из Власотинца за ликовне радове. За најбоље у групној конкуренцији проглашени су петаци ОШ „Момчило Поповић Озрен” из Параћина са тимским
ликовним радом. И остале награде припале су ликовним радовима: другo место освојио је вртић
„Славујак”, ПУ „Бошко Буха”, из Београда; трећепласирани су четвртаци ОШ „Црњански” из
Јагодине; четврта и пета награда припале су трећем разреду ОШ „Бошко Палковљевић Пинки” из
Старе Пазове, и васпитној групи из вртића „Палчица” из Новог Сада.

Комисију су чинили прослављени писци за децу – Мирјана Булатовић, Невена Витошевић Ћеклић и Бранко Стевановић, и светски познати сток фотографи, браћа Бојан и Иван Замуровић.