Oбезбеђено стабилно снабдевање енергентима

Oбезбеђено стабилно снабдевање енергентима

11/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, представљени су извештаји о раду предузећа у електроенергетском сектору, планови за наредни период и анализа производње и дистрибуције електричне енергије.

Како је речено из „Електропривреде Србије“, тренутни ниво довоза угља не омогућава ангажовање свих термоблокова, а очекује се да ће и у наредном периоду бити потребно обезбедити додатне количине електричне енергије из увоза.

На седници је разговарано и о залихама и транспорту додатних количина мазута, као и о пројекцијама за март, када је реч о довозу угља и производњи електричне енергије у термоелектранама, те потреби за детаљнијом анализом сценарија за други квартал ове године, за када се очекују редовни ремонти  у угљарском сектору.

Како је речено из ЕДС-а, дистрибутивни систем је стабилан, а мањи прекиди настају услед планираних радова. Преносни систем такође функционише без већих проблема.

 Разговарано је и о стању у гасном сектору у Србији и констатовано да је тржиште стабилно, јер се снабдева из два правца.

На седници је минутом ћутања одата почаст недавно преминулом Александру Курћубићу, извршном директору за управљање и тржиште ЕМС, који је био члан Радне групе.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ „Колубара“, „Транспортгаса“, „Србија карго“ а. д.