Наставак радова на згради позоришта у Врбасу

Наставак радова на згради позоришта у Врбасу

11/02/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је током посете Врбасу обишла зграду Дома културе и том приликом истакла да је ресорно министарство спремно да помогне наставак радова како би овај град добио своју позоришну зграду.

Гојковић је након обиласка зграде Дома културе, чија је изградња почела још 1991. године, истакла да се током ове године кроз пројекат „Градови у фокусу“ могу улагањем покренути радови на завршетку те зграде, у којој се налази и позоришна сала.

„Ове године можемо да почнемо са првих 20 милиона динара како би покренули поново радове. Уколико не кренемо брзо да радимо, и ова што је до сада урађено ће пропасти. То је добра сала која предвиђа 450 места. У том оквиру морамо размишљати и о неком новом позоришном фестивaлу, који ће скренути пажњу на себе, не само људи који живе овде или у окружењу, него позоришне публике и позоришних стваралаца широм Србије“, напоменула је министарка.

Она је изразила уверење да уколико се настави тим темпом, захваљујући Министарству културе и информисања, у скорије време може да се отвори позориште у Врбасу након 30 година и изразила уверење да ће и крајем године моћи да се додатно уложи и да 2023. година може бити година отварања позоришта у Врбасу.

Оно шта је најважније, овде сам да бих видела зграду будућег позоришта чија је изградња започела 1991. године и која је неправедно запостављена и никада завршена, навела је Гојковић и додала да је реч о површини од 3.000 квадратних метара, а када се заврши то ће бити заиста респектабилно позориште и Врбас ће коначно добити своју позоришну зграду.

Министарка културе и информисања је обишла Музеј у Врбасу који захваљујући средствима Министарства културе и информисања реализује пројекат уређења и опремања изложбеног простора Музеја, а издвојеним средствима обезбеђена је и набавка опреме за дигитализацију и презентацију културног наслеђа, као и радови на опремању ликовног депоа.

Она је напоменула да је ресорно министарство последњих неколико година пружило подршку Музеју општине Врбас у износу од 4,5 милиона динара за 8 пројеката, као и да је то сада Музеј са добрим поставкама у којима могу да уживају не само грађани општине Врбас, већ и сви они које интересује културни садржај који овај Музеј може да пружи.

Гојковић је рекла да ће се наставити са улагањем у простор на отвореном иза зграде Музеја, који може да служи као летња позорница за културна дешавања.

Председник Општине Предраг Ројевић нагласио је да се Врбас последњих година значајно развија и постаје поново пољопривредни, спортски, али и културни центар захваљујући подршци Владе Републике Србије, као и да општина Врбас иначе носи епитет града културе.

Ројевић је указао да је један од највећих приоритета општине завршетак Дома културе, који се гради од 1991. године и додао да је предочио министарки културе да је то највећи проблем локалне заједнице, јер сви грађани општине Врбас заслужују да имају културне садржаје и да деца и млади не иду на представе у Нови Сад, Београд и Суботицу него да то имају у својој општини.