Патријарх Порфирије и министар Дмитровић о демографији

Патријарх Порфирије и министар Дмитровић о демографији

11/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић и поглавар Српске православне цркве Порфирије, разговарали су данас, у Патријаршијском двору, у Београду.

 

Министар Дмитровић је патријарха упознао са мерама које држава предузима за демографски опоравак као и низом  веома забрињавајућих чињеница. Најупечатљивија је да Србија после више деценија има мање од седам милиона становника, а да је прошле године, у односу умрлих и рођених, Србија изгубила градове величине Крушевца и Лознице заједно.

Патријарх је нагласио да српски народ нема већег и тежег проблема од овога,и да су на то указивали његови претходници и да подржава све мере које држава предузима у том циљу.

Породица је основ нације и друштва и без ње демографска обнова није могућа. Зато морамо да учинимо све како би сачували и одржали породицу, са свим традиционалним вредностима које она са собом носи, сложили су се саговорници.

Поред бриге за наш народ у Републици Србији, истакли су да држава и Црква морају интензивирати сарадњу на унапређењу положаја српског народа у државама бивше Југославије, као и чувању и снажењу веза са Србима у расејању.