VUČIĆ I DAČIĆ NA KONFERENCIJI POČASNIH KONZULA SRBIJE

VUČIĆ I DAČIĆ NA KONFERENCIJI POČASNIH KONZULA SRBIJE

13/06/2015 Off By

aleksandar-vucic-ivica-dacic-


 

Ranka Čičak

NA KONFERENCIJI počasnih konzula  Republike Srbije predsdenik srpske Vlade,  Aleksandar Vučić i  prvi potpredsednik i ministat spoljnih poslova, Ivica Dačić zahvalili su se  na velkom  trudu ovim uglednim ljudima koji našu zemlju predstavljaju širom sveta.
Vučić je zahvalio i na njihovom trudu na sakupljanju pomoći u svakoj teškoj prilici za Srbiju, posebno posle katastrofalnih poplava:
– Ono što je za nas  važno je vaša lična posvećenost, vaša velika borba i iskrenost u želji da pomognete našoj zemlji i u uslovima kada to nije ni malo lako. Danas se Srbija suočava sa velikim izazovima očuvanja političke stabilnosti u regionu i ekonomskog napretka. Želim da vas obavestim da  ekonomske reforme koje smo pokrenuli i koje su podržali predstavnici svih međunaodnih monetarnih institucija daju svoje  prve rezultate. Imamo povećanja na prihodnoj strani budžeta. Mi ćemo sa tim merama nastaviti. Očekujem da će naši građani svakako pre kraja godine  osetiti boljitak u svom džepu. Naš narod je zaslužan za uspeh reformi. Ne oni koji su kritikovali sve  što smo radili, koji su uvek sve bolje znali, a nikada ništa nisu uradili. Naš narod  je strpljivo verovao u ono što radimo, verovao u svoju snagu i tako doprineo da danas niko o Srbiji ne govori kao o zemlji koja je pred bankrotom,  a podsetiću vas da se do pre  godinu dve pričalo samo o propasti Srbije. Danas se o Srbiji u celom svetu govori s uvažavanjem. Ona je na evropSkom putu. Uspela je da sačuva svoje  tradicionalne prijateljske odnose  i sa Rusijom i sa drugim zemljama  nekadašnjeg takozvanog Istočnog bloka.  Naš zadatakn u narednom periodu je očuvanje pune  političke stabilnosti u regionu, kako bi sačuvali mir.  Osnovna uloga Srbije na  Balkanu mora biti očuvanje mira i stabilnosti. To je uloga koja Srbiji najviše odgovara, koja je jedina moralna , normalna. Ljudi koji to ne razumeju, najbolje je da  ne ulaze u politiku i na srpsku političku scenu. Da nismo imali balkanske i dva svetska rata, nas bi Srba umesto oko 8 milioa bilo 16 miliona na Balkanskom poluostrvu.
Vučić kaže da  je upravo njegova Vlada za  razliku od drugih, imala hrabrosti  da pokrene ozbiljne  ekonomske reforme. Neki koji to nisu uradili tek će se suočavati sa velikim problemima fiskalnog deficita:
– Mi smo one najteže  poteze reforme već prešli. Vas bih zamolio da  nam pomognete u daljem jačanju ugleda Republike Srbije u vašim zemljama. Zamolio bih vas da utičete na dovođenje što je moguće više investitora. Jer Srbija nudi najveće tržište bez carina. Mi imamo ugovore o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja koje imaju ukupno preko milijardu stanovnika. Jedini smo u Evropi sa takvom pozicijom. Imamo ugovore s  EU, sa Turskom, Rusijom, Kazahstanom i drugima. Sa najvećim brojem  zemalja imamo ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Imamo dobru i školovanu radnu snagu. Za investitore je važno i to da se kod nas ne menjaju porezi svakog dana i da su nam niži u odnosu na  okolne zemlje. U Srbiji su prilike za ulaganja bolje nego uostalim zemljama. Mi posebno pomažemo kompanije koje zapošljavaju veliki broj ljudi.
Ministar sopljnih oslova, Ivica Dačić pohvalio se da je bila njegova ideja organizovanje ove konferencije počasnih konzula. To je prva ovakva  konferencija u istoriji srpske  diplomatije. Zahvalio je svima što su došli iz svih krajeva sveta, sa svih kontinenata i to o svom trošku:
– To bi trebalo da bude primer i za naše diplomate u radnom odnosu, a i za mnoge druge naše rukovodioce. Cenim to što ste se prihvatili da pružate pomoć našim građanima u vašim zemljama.
Počasne konzule uvela je još Kraljevina Srbija pre Prvog svetskog rata u Briselu, Liježu i Ženevi. Kasnije, 1931. godine Kraljevina Jugoslavija imala je 91 počasnog konzula, od kojih 62 u Evropi. Danas Republika Srbija ima 62 počasna konzula, od  kojih 25 u Americi i po 13 u Africi i Aziji. To su ugledni građani, visoki intelektualci, advokati, pisci, profesori. Njihovo prisustvo je  izuzetno važno naročito u onim zemljama gde Srbija nema  diplomatsku službu Oni su  od velike pomoći politiičkim interesima  naše zemlje.
U znak pažnje, predsednik i prvi podpredsednik Vlade  uručili  počasnim konzulima  po jednu zastavu Srbije, koja će se vioriti pred njihovim kancelafijama čim se vrate kući. <


POLITIKA

aleksandar-vucic-tomislav-nikolic-1387833188-416791ALEKSANDAR VUČIĆ: NEMAM SNAGE ZA STRANAČKE SUKOBE

Ranka Čičak   PATFORMA predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji ozibljan tekst o kojem će se

 

 

vlada215SEDNICA VLADE: POMILOVNJE ZA STRATEŠKA PRDUZEĆA

Press služba Vlade   VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama

 

 

berlinBERLIN: VUČIĆ SE SASTAO U BERLINU SA PREDSEDAVAJUĆIM ODBORU ZA EVROPSKE POSLOVE

VLADE PREDSEDNIK VLADE SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ SASTAO SE DANAS U BERLINU SA PREDSEDAVAJUĆIM ODBORU ZA EVROPSKE

 

brisel2BRISEL: KONFERENCIJA „PRIJATELJI SRBIJE“

PREMIJER VUČIĆ JE, SUMIRAJUĆI REZULTATE DANAŠNJE KONFERENCIJE, NAGLASIO DA JE OVO BILA DOBRA PRILIKA DA SE SRBIJA PREDSTAVI