Ministar Stefanović prisustvovao godišnjoj analizi rada Vojnoobaveštajne agencije

Ministar Stefanović prisustvovao godišnjoj analizi rada Vojnoobaveštajne agencije

09/02/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas analizi rada Vojnoobaveštajne agencije za 2021. godinu. Ministru je najznačajnije rezultate i novine u radu Agencije predstavio direktor VOA brigadni general Zoran Stojković sa saradnicima.

Nakon analize, ministar Stefanović ocenio je da je Agencija ispunila očekivanja državnog i vojnog rukovodstva i da je i u 2021. godini bila pouzdan stub bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije.

– Globalno bezbednosno okruženje je izuzetno nepredvidljivo i nameće potrebu da se brzo sagledaju svi aspekti određene pojave ili događaja, koji mogu izrasti u ozbiljnu pretnju u veoma kratkom roku. Godinu za nama obeležila su pandemija i nova dinamika u odnosima između velikih sila o čemu je Agencija pravovremeno i sveobuhvatno izveštavala, što nam je omogućilo da, imajući u vidu vojnu neutralnost naše zemlje, donosimo svrsishodne odluke u skladu sa sopstvenim interesima – istakao je ministar odbrane.

On je dodao da izuzetno ceni posvećenost i motivisanost pripadnika VOA, koji su uprkos otežanim okolnostima rada uzrokovanih pandemijom, uspeli da odgovore na postavljene zahteve.

– Informacije i analize Agencije bile su značajna podrška Vojsci Srbije u sprovođenju njenih zadataka, naročito kada se radi o mirovnim operacijama. Takođe su pomogle da osetimo puls bližeg i daljeg okruženja i sagledamo bitne trendove u oblasti bezbednosti – naglasio je ministar Stefanović.

On je poručio da i u narednom periodu očekuje od VOA pouzdana saznanja o aktuelnim rizicima, pretnjama i bitnim procesima kada je reč o globalnoj i regionalnoj bezbednosti.

Direktor VOA general Stojković uručio je, tom prilikom, ministru Stefanoviću statuu prvog srpskog vojnog izaslanika majora Konstantina Koke Milovanovića.

Analizi rada VOA za 2021. godinu prisustvovao je i v. d. generalnog inspektora službi bezbednosti u Ministarstvu odbrane Slavoljub Dabić.