Elizabeta II slavi 70 godina vladavine, čestitka i od kuma Karađorđevića

Elizabeta II slavi 70 godina vladavine, čestitka i od kuma Karađorđevića

06/02/2022 Off By BERB

Izvor: N1. Beta/Foto: Joe Giddens/Pool via REUTERS

 

Kraljica Elizabeta Druga danas slavi platinasti jubilej, 70 godina na britanskom prestolu, što nijedan britanski monarh nije prethodno dostigao.

 

Prestolonaslednik Aleksadar Karađordjević čestitao je svojoj kumi kraljici Elizabeti II platinasti jubilej, navodeći da je „njena mudrost vodila Veliku Britaniju u mnogim teškim vremenima“.

„Stabilnost i kontinuitet koji su oličeni u poziciji monarha ustavne parlamentarne monarhije, omogućili su njenom narodu da prevaziđe sve teškoće i da ih prebrodi, učinivši ih jačim i još čvršće ujedinjenim“, poručio je Karađorđević u čestitki.

Kako je naveo, poželeo je kraljici da “još mnogo godina bude voljena i poštovana od naroda Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i celog sveta, uključujući i mnoge Srbe koji žive ne samo u Velikoj Britaniji već i u Kanadi, Australiji i drugim zemljama”.

Aleksandar Karađorđević rođen je 17. jula 1945. u hotelu Kleridžiz u Londonu, u apartmanu 212, koji je bio privremeno proglašen jugoslovenskom teritorijom.

Krstili su ga patrijarh Gavrilo i episkop Nikolaj Velimirović, 24. oktobra 1945. godine u Vestminsterskoj opatiji, a kumovi su mu bili tada buduća kraljica Elizabeta Druga, i njen otac kralj Džordž Šesti.

Komemorativne kovanice i marke povodom jubileja

Tradicionalno 6. februara kraljica provodi privatno na kraljevskom imanju u Sandrigamu. To je za nju istovremeno i težak i svečan datum kada je došla na tron 1952. sa 25 godina, ali takodje i dan kada je njen otac kralj Džordž VI, kome je bila vrlo privržena, umro od raka pluća sa 56 godina, prenosi Frans pres.

Ove godine je takođe prva godišnjica od kada je ona bez svog supruga princa Filipa koji je umro u aprilu 2021. sa 99 godina. Monarhija takodje prolazi kroz turbulentan period sa optužbama za seksualno napastvovanje uperenim prema njenom sinu Endrjuu i odlaskom njenog unuka princa Harija sa suprugom Megan u SAD.

Pre nego što je ove godine otišla u Sandrigem kraljica je u dvorcu Vindzor pregledala predmete i poruke koje su joj bile poslate povodom njenih ranijih jubileja.

Ona je juče na prijemu u Sandringemu primila članove lokalne zajednice povodom svog 70. jubileja.

U Parlamentu premijer Boris Džonson je ove nedelje zahvalio Elizabeti Drugoj na njenoj “neumornoj” posvećenosti.

Za jubilej napravljene su komemorativne kovanice i izdato je osam maraka koje predstavljaju razne momente njene vladavine.

Portret kraljice Elizabete Druge biće kratko emitovan danas na ogromnim ekranima u više gradova u zemlji, izmedju ostalog na Pikadiliju u Londonu.

Sutra će povodom jubileja biti ispaljena topovska salva sa 42 plotuna u glavnom gradu.

Kraljica je u pisanoj poruci povodom današnjeg jubileja izrazila “iskrenu želju” da supruga njenog sina princa Čarlsa, Kamila bude označena kao supruga kraljica, kada Čarls (73) preuzme tron.

Ova izjava ukazala je da kraljica priprema budućnost posle svoje smrti i da visoko ceni Kamilu koja se udala za princa Čarlsa 2005. godine na civilnoj ceremoniji.  Do sada kraljica se nije izjašnjavala o ovoj temi koja je godinama izazivala polemike.

Četiri dana slavlja predviđena su za početak juna. Ove godine Britanci će imati dva neradna dana umesto jednog da bi mogli dobro da proslave i rodjendan i jubilej kraljice na tronu.

Slavlje počinje 2. juna tradicionalnom vojnom paradom u čast rodjenja monarha, bez obzira kada je zaista rodjen. Inače, Elizabeta je rodjena 21. aprila.  Vatrometi će biti na svetkovinama u 54 zemlje Komonvelta i u svim britanskim posedima. Dan posle toga u londonskoj katedrali Svetog Pavla biće održana služba u znak zahvalnosti za dugovečnost suverena.

Veliki koncert takođe je predviđen kao i istorijska rekonstrukcija 70 godina vladavine kraljice koja je prošla brojne epohe i krize.

Tokom vladavine kraljica Elizabeta Druga saradjivala je sa 14 britanskih premijera od Vinstona Čerčila, preko Margaret Tačer i Borisa Džonsona, a promenilo se i 14 predsednika SAD.