Interkonektor između Srbije i Bugarske doprinosi sigurnosti snabdevanja gasom

Interkonektor između Srbije i Bugarske doprinosi sigurnosti snabdevanja gasom

06/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Specijalni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević izjavio je da je izgradnjom Balkanskog toka Srbija dobila mogućnost snabdevanja iz drugog pravca, uz napomenu da i dalje imamo jednog snabdevača, rusku kompaniju Gasprom.

Stanojević je gostujući na TV Vesti rekao da će početak izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske omogućiti novi pravac snabdevanja i uključivanje drugih snabdevača koji će srpskom tržištu moći da ponude gas.

Taj novi gasovod imaće kapacitet od milijardu i 800 miliona kubnih metara gasa što je danas gotovo 80 odsto srpskog tržišta. Značajno je da će gas odmah moći da teče čim novi gasovod bude izgrađen, naveo je Stanojević.

On je ukazao na to da će novim gasovodom moći da se koristi gas iz Azerbejdžana, Irana, Iraka, a u budućnosti i iz istočnog Mediterana, Egipta i Izraela, kao i da bi trebalo da bude povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu, čime će Srbija imati alternativni pravac snabdevanja.

Novi gasovod doprineće većoj sigurnosti snabdevanja posebno ako u budućnosti dođe do prekida glavnih dotoka gasa, onda ćemo moći da dobijemo gas iz drugog pravca. Postoji i cenovni uticaj novog gasovoda posebno ako se zna da je izgradnja LNG terminala u Litvaniji smanjila cenu gasa za 37 odsto. Takođe, taj gasovod proći će kroz istočnu Srbiju koja nije dovoljno razvijena. Industrija u Beloj Palanci, Pirotu i drugim mestima dobiće novi izvor snabdevanja energijom po dosta nižim cenama što će povoljno uticati na razvoj tog dela Srbije, istakao je on.

Stanojević je napomenuo da nestabilna politička situacija između NATO i Rusije oko Ukrajine utiče na rast cene nafte i naftnih derivata u celom svetu jer postoji pretnja od prekida snabdevanja između Rusije i Evrope, ali i drugi faktori kao što su kvarovi transportnih brodova i naftovoda i snežne oluje.

Ova situacija utiče na Srbiju jer ne možemo da izbegnemo rast cene nafte na svetskom tržištu s obzirom da uvozimo 85 odsto nafte koju trošimo. Ne očekujem probleme sa snabdevanjem nafte i naftnih derivata. Kada su u pitanju obavezne rezerve, one su poslednjih godinu dana povećane u fizičkom obimu za 30 odsto a dodatno će porasti za još 20 odsto od 1. juna kada se uvode tzv. operativne rezerve. Uskoro ćemo imati poziv za javno-privatno partnerstvo za formiranje obaveznih rezervi derivata nafte što će nam omogućiti 61 dan sigurnog snabdevanja. Kada je gas u pitanju, Srbija se snabdeva Balkanskim tokom koji ide preko Bugarske i na nas ne utiče trenutna napetost u Ukrajini“, naglasio je Stanojević.

On je istakao da cena naftnih derivata zavisiti od kretanja na svetskom tržištu.

Postoje različite prognoze o kretanjima cena u narednom periodu. Naftne kompanije smatraju da prelazak preko 100 dolara po barelu neće dobro uticati na tržište što može da dovede do smanjenja potrošnje pa verujem da će učiniti sve da cena ne pređe taj iznos. Naša država može da upotrebi meru smanjenja akcize za 20 procenata u skladu sa Zakonom o akcizama, u slučaju ako postoje bitni makroekonomski poremećaji. Na Ministarstvu finansija je da odluči da li postoji ugrožavanje makroekonomske stabilnosti i naše Ministarstvo je u komunikaciji sa Ministarstvom finansija u vezi akcizne politike države, poručio je on.