Плаћање на интернету на додир екрана, без остављања осетљивих података о платном инструменту – IPS skeniraj

Плаћање на интернету на додир екрана, без остављања осетљивих података о платном инструменту – IPS skeniraj

02/02/2022 Off By BERB

Народна банка Србије је у сарадњи са банкама учесницима у IPS НБС систему наставила са увођењем иновативних решења за извршавање инстант плаћања. Унапређен је постојећи метод плаћања на интернет продајним местима и од данас се плаћање на интернету поред скенирања IPS QR кôда трговца може обавити и „кликом“ у мобилном интернет претраживачу путем deep link технологије.

 

Све што је неопходно да корисници ураде јесте да на интернет сајту трговца којем приступају путем нпр. мобилног телефона изаберу као начин плаћања добро познату опцију IPS skeniraj и имаће могућност да изаберу банку чијом апликацијом желе да изврше плаћање. Након тог избора и клика на дугме „Плати“ преузимају се подаци од трговца који су неопходни за плаћање и кориснику се отвара апликација мобилног банкарства са информацијом о износу за плаћање. Корисник спроводи аутентификацију на начин на који то иначе чини – путем PIN-a, отиском прста или препознавањем лица и трансакција се извршава у неколико секунди.

На овај начин, корисници добијају сигурно и једноставно решење да своју куповину обаве у потпуности путем мобилног телефона и то у сигурном окружењу своје апликације мобилног банкарства, без остављања података о свом платном инструменту на интернету.

Учесници IPS НБС система који су у овом тренутку обезбедили поменуту функционалност за плаћање својим корисницима апликације мобилног банкарства су:

 

  • AIK BANKA A.D. BEOGRAD
  • BANCA INTESA A.D. BEOGRAD
  • UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. BEOGRAD
  • KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
  • EUROBANK DIREKTNA A.D. BEOGRAD
  • RAIFFEISEN BANKA A.D. BEOGRAD
  • OTP BANKA SRBIJA AKCIONARSKO DRUŠTVO NOVI SAD
  • ERSTE BANK A. D. NOVI SAD

 

Сви наведени учесници обезбедили су овај начин плаћања грађанима, а правним лицима и предузетницима – корисницима апликације мобилног банкарства ово плаћање обезбедили су:

 

  • BANCA INTESA A.D. BEOGRAD
  • UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. BEOGRAD
  • EUROBANK DIREKTNA A.D. BEOGRAD

 

Услугу прихватања инстант плаћања путем deep linka трговцима су обезбедиле BANCA INTESA A.D. BEOGRAD и KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD. Плаћање се за сада може извршити на овај начин (путем једног мобилног уређаја) на сајтовима трговаца као што су www.laguna.rs, www.winwin.rs, www.gigatron.rs, www.korisnaknjiga.com.

Увођење инстант плаћања доноси многе предности малим и великим интернет трговцима. То се огледа и у иницијативи мањих трговаца као што је Korisna Knjiga d.o.o. који је први за своју интернет продавницу припремио решење у којем омогућава инстант плаћање кроз раније описану функционалност. Ово показује једноставност имплементације инстант плаћања на интернет продајним местима. Надамо се да ће пример овог и претходно поменутих трговаца охрабрити и друге интернет трговце да у сарадњи са својим банкама уведу IPS плаћања на свом веб сајту, нарочито ако се имају у виду ниске трговачке накнаде које банке могу да понуде за IPS плаћања.

Ради подсећања, инстант плаћање на интернету не захтева прекуцавање података као код плаћања платним картицама на интернету. Поред тога, сигурније је од плаћања платним картицама, јер купац ниједан податак који се односи на његов платни инструмент не уноси на интернет сајт трговца, за разлику од плаћања платним картицама, када, да би извршио плаћање, мора унети број картице и остале неопходне податке. У том смислу, ризик злоупотребе платног инструмента код инстант плаћања знатно је смањен.

Народна банка Србије је својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања за трговце буду знатно нижи од трошкова прихватања платних картица, односно банке имају све услове да ове трансакције трговцима понуде по значајно нижим накнадама. Тиме Народна банка Србије мотивише и мале трговце који данас не прихватају платне картице да на својим интернет продајним местима омогуће употребу овог иновативног, али и трошковно повољнијег начина плаћања, што је значајно за даљи развој електронске трговине.

Поред раније поменутих банака, при куповини путем мобилног телефона, корисници ће моћи да виде и опцију избора апликације мобилног банкарства других банака које се налазе у пилот фази имплементације и које су у овом моменту обезбедиле нову функционалност само ограниченом броју корисника. Наведене банке су HALKBANK A.D. BEOGRAD и CREDIT AGRICOLE BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD. Када ове банке буду добиле одобрење Народне банке Србије за омогућавање нове функционалности свим грађанима, Народна банка Србије ће о томе обавестити јавност. Остале банке су у фази тестирања.

Увођењем новог сервиса плаћања путем једног мобилног уређаја Народна банка Србије и банке значајно утичу на једноставност и сигурност куповине на интернету што купци очекују и захтевају од интернет трговаца и као такав, метод плаћања IPS skeniraj на интернету представља додатни подстрек за даљи развој интернет трговине у Републици Србији.