Француска значајан политички и економски партнер Србије

Француска значајан политички и економски партнер Србије

02/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Републике Француске Пјером Кошаром о приоритетима француског председавања Европској унији, јачању демократских институција и владавини права и утицају Србије на стабилност и перспективу региона Западног Балкана, као и о билатералним односима са овом државом.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор ЕУ Емануел Жиофре.

Амбасадор Кошар честитао је премијерки Брнабић на успешној посети Бриселу прошле седмице и додао да је уверен да ће у наредном периоду две земље остварити додатне резултате у економској и политичкој сарадњи.

Премијерка Брнабић је рекла да је циљ Србије да отвори Кластер 3 током француског председавања Саветом ЕУ, који је почео 1. јануара 2022. године. Према њеним речима, Србија је посвећена даљој реформи правосуђа и примени резултата референдума о уставном променама, али и свеукупној владавини права, унапређењу изборних услова, слободи медија и сигурности новинара. Када је реч о економским и привредним односима, председница Владе Србије је са задовољством констатовала да се Француска може сврстати у ред значајних политичких и економских партнера и да је на листи 10 највећих инвеститора у српску привреду која је успела да привуче око 80 одсто француских инвестиција у региону.

Србија је такође посвећена развоју сигурности и стабилности Западног Балкана и то је и њен интерес, нагласила је председница владе.

Амбасадор Кошар је на крају додао да Француска током председавања планира да организује конференцију о Западном Балкану, током које ће подржати продубљивање конкретних пројеката сарадње, посебно у циљу неговања регионалне сарадње и стабилности.